Koken met Mischa Faverey Kitchen Zero.


Zondag 21 Juli 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Gehaktballetjes outdoor.

 

Nodig:

500 gr rundergehakt.

1 ui gesnipperd.

3 of 4 tenen knoflook geperst.

Een flinke teen Laos gemalen.

Een stukje gember, gemalen.

Olie.

2 el Sojasaus.

 

Heb je een blendertje dan kunnen laos en gember daarin tezamen met de olie en de sojasaus snel en efficiënt vermalen worden. Om het blendertje te helpen is het soms raadzaam om de bestanddelen voor te snijden.

 

Nodig voor de groenten:

Gesnipperde ui.

Gehakte of geperste knoflook.

Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.

Gesneden puntpaprika.

Grof gesneden Chinese kool.

Een handje gesneden lenteui.

Verse taogé

 

Nodig voor de groentensaus:

een gesnipperde banaansjalot,

een teen knoflook,

een el tomatenpuree,

2 tl mosterdpoeder,

1 tl chilivlokken,

een el sojasaus,

een el ketjap,

zout en zwarte peper.

Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.

 

En ook voor de rijst is er niks smakelijkers dan een lekkere satésaus. Meestal gebruik ik een saus van mijn toko. Een milde satésaus of als je van pittig houdt, een beetje Petjilsaus.

 

Bereiding balletjes:

De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.

En dan ga je er mooie balletjes van draaien.

Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.

 

Uit een pond gehakt draai je een mooi bordje vol balletjes.

 

Ik grill de balletjes op een kolenbbq aan tafel gaar.

Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.

Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.

 

Vaak wordt er een bijbehorende pan of wok bij geleverd, maar als je zelf een passende pan hebt kun je al heel goed aan de gang met wat roerbakgerechten.

In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.

 

Kies voor mijn groentenrecept of voor een eigen samenstelling van groenten.

Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.

Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.

Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.

 

En deze keer serveerde ik het gerechtje met koude kleefrijst. Die kleefrijst haalde ik als rijstbuiltjes bij de toko. Het heet ook wel Lontongrijst.

Ketanrijst is ook lekker, maar wel iets (niet veel) bewerkelijker. Zie daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 14 Juli 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Kipballetjes in Currysaus.

Nodig:

6 grote Kippendijenfilets

1 theelepel zout

1 theelepel zwarte peper

 

Meng een kruidenmengsel van:

1 theelepel knoflookpoeder,

1 theelepel uipoeder

1 theelepel gemalen komijn,

1 theelepel gemalen korianderzaad,

en 1 theelepel kaneel

5 of 6 eetlepels Engelse kerrie

 

2 uien die ik snipper

1 flinke handvol gehakte selderij

2 eetlepels maizena

4 tenen knoflook

1 vinger verse curcumawortel

1 teen verse gember

1 of twee rode pepers in ringetjes

 

2 tomaten in groffe blokjes

een paar takjes platte peterselie

1 lepel limoensap

1 eetlepel tomatenpuree

1 dl kookroom

4 eetlepels geraspte cocos.

1 eetlepel gula djawa die ik zelf raspte. Dat haal je bij de toko. Het zit in ronde schijven in plastic verpakking.

En 1 eetlepel kippenbouillonpoeder in water opgelost.

Roomboter of olie

Bereiding:

 

In een molen maal ik het vlees tot kipgehakt. Dat meng ik in een kom met een theelepel zout en een theelepel zwarte peper

De helft van het kruidenmengsel en voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.

De helft van het kruidenmengsel voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.

 

De verse toevoegingen bestaan uit

Een ui die ik snipper.

een flinke handvol gehakte selderij, en dat is verse selderij waar nog een stukje wortelstronk aan zit. Dat blijft langer goed dan de gesneden selderij uit het koelvak.

Ik mengde ook nog 2 eetlepels maizena door het kipgehakt.

Daarna liet ik het gehakt een kwartiertje staan.

Het wordt dan wat steviger en makkelijker verwerkbaar tot gehaktballen.

Dat verwerken doe ik met bevochtigde handen. Dat scheelt een heleboel plakkerij en kleverigheid!

 

Nu de kipballetjes gerold zijn ga je naar het bakken in de pan toewerken.

Meestal met verse ingrediënten, en dat betekent nog wat meer voorbewerking!

Pers voor het bakken, 4 tenen knoflook, Ik gebruik deze keer Chinese knoflook.

Schraap een vinger verse curcumawortel schoon en doe hetzelfde met een teen verse gember; zeg maar gerust een grote teen!

Deze maal je tot pulp! Ik doe daar vaak wat water of olie bij om de rondgang in het molentje te bevorderen.

Dan snij je een of twee rode pepers in

ringetjes.

Snij ook 2 tomaten in groffe blokjes

Hou een  ui apart om te snipperen en door de saus te bakken.

Dat geldt ook voor een paar takjes platte peterselie.

 

Als deze voorbereidingen volbracht zijn, zijn we toe aan het bakken van vlees en saus.

Dat kan gewoon in een hapjespan met boter.

Eerst de kipballetjes. 

 

Als de balletjes zijn voorgebakken, vervolg je met de verse specerijen.

In hetzelfde bakvet bak je de ui en knoflook.

Voeg je ook curcuma en gember toe.

 

Geef het een paar minuten om te bakken waarna de tomatenpuree erbij kan.

Al na 30 seconden voeg je de rest van de droge poederkruiden toe.

Voeg de Engelse kerrie bij de hete massa.

Enige ogenblikken later voeg je de tomaat toe.

 

Als de tomaat uit elkaar begint te vallen gaan de ringetjes rode peper erbij.

En niet lang daarna 4 eetlepels geraspte cocos.

Die roer je door de hete massa en voegt dan het limoensap en de gula djawa (palmsuiker) toe.

 

Voeg de kookroom toe.

Even goed mengen en laten doorwarmen.

Voeg de kippenbouillon toe aan de massa.

Dat is dan het smeuïge sausje voor de kipballetjes.

Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt hebben door er meer of minder van de bouillon bij te voegen.

Heb je een beetje teveel bouillon toegevoegd, dan kun je nog altijd wat maizena gebruiken om de saus weer wat in te binden. Maar vaak is gewoon inkoken van de saus al genoeg.

 

Het staat je vrij om gewoon lekker je eigen kippenbouillon hiervoor te gebruiken. Ook dáár hebben we een recept voor bij hobbyrecepten.nl

 

Vergeet niet de platte peterselie aan de saus toe te voegen.

 

Nu de saus gereed is kunnen de voorgebakken kipballetjes er in gaan meesudderen.

Schep ze daarbij af en toe om voor een gelijkmatige garing en opname van de specerijen uit de saus.

 

Ook aan de bijgerechten wordt er gedacht!

Bij dit gerecht wordt er deze keer gebakken spitskool en kerrie eieren geserveerd.

Gebakken in ui, knoflook en tomatenpuree, vormt spitskool een lekker toevoeging aan de kipballetjes die met Aardappelen, rijst of een verse roti gegeten kunnen worden.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 7 Juli.

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Pittige kabeljauw.

Nodig:
500 gr verse kabaljauw
Een flinke dot verse koriander.
Een uitje klein gehakt.
Een flinke teen knoflook.
twee theelepels Tomatenpuree
1 teentje verse geperste gember.
2 rode pepers waar de zaden uit zijn geklopt. Gesneden.
Het zou ook met gedroogde chilivlokken of een Adjuma peper kunnen. Net wat je zelf wilt.
1 theelepel vissaus.
3 of 4 el Kokosmelk!
1 eetlepel ketjap manis,
1 theelepel citroensap,
1 eetlepel palmsuiker,
zout
zwarte peper.
Bloem

De bereiding:
De vis zout en peperen.
Door een paar eetlepels bloem wentelen
De stukken vis mogen dan nog even rusten.

Olie in de pan. Daarin bak je de voorgesneden specerijen voor de saus.
Ui knoflook en gember tegelijkertijd,
de tomatenpuree, kort verhitten.
Dan de pepers, de vissaus, citroensap, de ketjap en de kokosmelk!
De palmsuiker mag er dan ook bij.

En dan zorg je dat de saus op dikte komt met een beetje water met een vissbouillonblokje of verse visbouillon.
Tenslotte roer je er nog de koriander doorheen!

De saus is gereed en kan even apart gezet worden!

De vis:
Voordat de vis de pan in gaat haal je de stukken nog even door de bloem.
Dan wat olie of boter in de pan verhitten.
Bak hierin de stukken vis aan beide zijden.
Op matig vuur en met een keer omdraaien in de pan, ondergaat de vis het garingsproces.
Je kunt een deksel op de pan doen om de vis gelijkmatiger en wat sneller te garen.
Na een minuut of 4 giet je de pittige saus om de vis heen en blijft de vis nog een paar minuten daarin nagaren.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Kipballetjes in Currysaus.

Nodig:
6 grote Kippendijenfilets
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
Meng een kruidenmengsel van:
1 theelepel knoflookpoeder,
1 theelepel uipoeder
1 theelepel gemalen komijn,
1 theelepel gemalen korianderzaad,
en 1 theelepel kaneel

5 of 6 eetlepels Engelse kerrie
2 uien die ik snipper
1 flinke handvol gehakte selderij
2 eetlepels maizena
4 tenen knoflook
1 vinger verse curcumawortel
1 teen verse gember
1 of twee rode pepers in ringetjes
2 tomaten in groffe blokjes
een paar takjes platte peterselie
1 lepel limoensap
1 eetlepel tomatenpuree
1 dl kookroom
4 eetlepels geraspte cocos.
1 eetlepel gula djawa die ik zelf raspte. Dat haal je bij de toko. Het zit in ronde schijven in plastic verpakking.
En 1 eetlepel kippenbouillonpoeder in water opgelost.
Roomboter of olie

Bereiding:
In een molen maal ik het vlees tot kipgehakt. Dat meng ik in een kom met een theelepel zout en een theelepel zwarte peper
De helft van het kruidenmengsel en voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.
De helft van het kruidenmengsel voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.
De verse toevoegingen bestaan uit
Een ui die ik snipper.
een flinke handvol gehakte selderij, en dat is verse selderij waar nog een stukje wortelstronk aan zit. Dat blijft langer goed dan de gesneden selderij uit het koelvak.
Ik mengde ook nog 2 eetlepels maizena door het kipgehakt.
Daarna liet ik het gehakt een kwartiertje staan.
Het wordt dan wat steviger en makkelijker verwerkbaar tot gehaktballen. Dat verwerken doe ik met bevochtigde handen. Dat scheelt een heleboel plakkerij en kleverigheid! Nu de kipballetjes gerold zijn ga je naar het bakken in de pan toewerken. Meestal met verse ingrediënten, en dat betekent nog wat meer voorbewerking!

Pers voor het bakken, 4 tenen knoflook, Ik gebruik deze keer Chinese knoflook. Schraap een vinger verse curcumawortel schoon en doe hetzelfde met een teen verse gember; zeg maar gerust een grote teen!

Deze maal je tot pulp! Ik doe daar vaak wat water of olie bij om de rondgang in het molentje te bevorderen.

Dan snij je een of twee rode pepers in ringetjes.
Snij ook 2 tomaten in groffe blokjes
Hou een ui apart om te snipperen en door de saus te bakken.
Dat geldt ook voor een paar takjes platte peterselie.
Als deze voorbereidingen volbracht zijn, zijn we toe aan het bakken van vlees en saus. Dat kan gewoon in een hapjespan met boter.
Eerst de kipballetjes. Als de balletjes zijn voorgebakken, vervolg je met de verse specerijen. In hetzelfde bakvet bak je de ui en knoflook. Voeg je ook curcuma en gember toe.
Geef het een paar minuten om te bakken waarna de tomatenpuree erbij kan. Al na 30 seconden voeg je de rest van de droge poederkruiden toe. Voeg de Engelse kerrie bij de hete massa.

Enige ogenblikken later voeg je de tomaat toe.

Als de tomaat uit elkaar begint te vallen gaan de ringetjes rode peper erbij. En niet lang daarna 4 eetlepels geraspte cocos.
Die roer je door de hete massa en voegt dan het limoensap en de gula djawa (palmsuiker) toe.Voeg de kookroom toe. Even goed mengen en laten doorwarmen. Voeg de kippenbouillon toe aan de massa. Dat is dan het smeuïge sausje voor de kipballetjes.
Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt hebben door er meer of minder van de bouillon bij te voegen. Heb je een beetje teveel bouillon toegevoegd, dan kun je nog altijd wat maizena gebruiken om de saus weer wat in te binden. Maar vaak is gewoon inkoken van de saus al genoeg. Het staat je vrij om gewoon lekker je eigen kippenbouillon hiervoor te gebruiken. Ook dáár hebben we een recept voor bij hobbyrecepten.nl Vergeet niet de platte peterselie aan de saus toe te voegen. Nu de saus gereed is kunnen de voorgebakken kipballetjes er in gaan meesudderen.
Schep ze daarbij af en toe om voor een gelijkmatige garing en opname van de specerijen uit de saus. Ook aan de bijgerechten wordt er gedacht!

Bij dit gerecht wordt er deze keer gebakken spitskool en kerrie eieren geserveerd.

Gebakken in ui, knoflook en tomatenpuree, vormt spitskool een lekker toevoeging aan de kipballetjes die met Aardappelen, rijst of een verse roti gegeten kunnen worden.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero