RTV Zaanstreek: veel meer dan lokale omroep alleen
Gepubliceerd: 05-08-2016 9:08
Als lokale omroep ben je gehouden aan een aantal spelregels die zijn opgesteld door de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, kortweg NLPO. Zo moeten wij als RTV Zaanstreek onze streekgenoten van informatie voorzien over zaken die in ons dagelijks leven spelen. Maar we vervullen een veel bredere rol in de Zaanse samenleving. Zo is RTV Zaanstreek bijvoorbeeld ook erkend leerbedrijf.
In de Mediawet 2008 is vastgelegd dat het nieuwsaanbod voor ten minste vijftig procent van de uitzendduur moet bestaan uit informatief, cultureel en educatief nieuws. Daarbij moet dit aanbod op alle platforms beschikbaar zijn. Dus op radio, televisie én internet.
Toegevoegde waarde
De spelregels voor deze toegevoegde waarde zijn door de NLPO en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een convenant vastgelegd. Dit wordt het Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) genoemd. De naleving van deze spelregels wordt uitgevoerd door het Commissariaat voor de Media.
Alle platforms
In deze bundeling van afspraken staat onder meer dat een lokale omroep:
·*) zowel te beluisteren is als audio, te bekijken als video/televisie en in tekst en beeld,
·*) inclusief publicatie op radiozenders en televisiekanalen,
·*) plus uitzending via eigen internetkanalen, waaronder sociale media en mobiele apparaten als een tablet of gsm,
·*) op alle genoemde kanalen moet er minimaal vijf dagen per week nieuws te horen/lezen/zien zijn.
Bedrijfsvoering
Ook zijn er de nodige regels voor de bedrijfsvoering. Zo moeten de producties tot stand komen door een professionele bedrijfsvoering. Waar er een optimale samenwerking is tussen professionals en vrijwilligs, c.q. betaalde en onbetaalde krachten.
Erkend Leerbedrijf
Los van deze punten fungeert RTV Zaanstreek als Erkend Leerbedrijf en werkt in die hoedanigheid mee aan het geven van praktijkervaring aan scholieren die een media-opleiding volgen.
Sociale betrokkenheid
Op de studiovloer krijgen ook mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een kans. Zo is er een duurzame samenwerking met stichting Odion, professionele zorg in voor mensen met een beperking.
Veel meer dan omroep alleen
Zo is RTV Zaanstreek veel meer dan alleen een lokale omroep. Het is tevens kweekvijver voor jong talent en warm nest voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ook streekgenoten die hun baan hebben verloren, krijgen bij RTV Zaanstreek de kans media- en technische kennis te vergaren en zo hun CV up-to-date te houden. Bovendien biedt de studiovloer de kans aan Zaankanters en Wormerlanders om hun kennisniveau bij te werken door middel van het opdoen van praktijkervaring.
Helikopter boven je eigen wijk? Sirenes gillend door je eigen straat? De (camera)journalisten van RTV Zaanstreek brengen het Zaanse nieuws in woord én beeld. Dat doen we op de radio, televisie én internet.
Deze cross mediale verslaggeving maakt het extra interessant af te stemmen op de RTV Zaanstreek nieuwskanalen Zaanradio en Zaan-TV. En het mooiste: alles is gratis!
Over ons: een snuifje historie… Nee!
De historie van Zaanradio voert terug naar begin jaren ’80. Toen werd de stichting Zaanradio opgericht. Grondlegger… Nee!!! Weg met die slaapverwekkende opsomming van gortdroge feiten en kale cijfers. Historie kan leuk en leerzaam zijn, maar interessanter is hoe we nu als hedendaags nieuwsbedrijf een rol vervullen in de Zaanse gemeenschap.
Want, wist je dat bij RTV Zaanstreek:
. circa 100 vrijwilligers zijn ingeschreven,
. onafhankelijke journalistiek centraal staat,
. er wordt gewerkt met officieel redactiestatuut,
. veel Zaankanters de studio bezoeken,
. jong en ouder informeel samenwerken,
. de jongste medewerker 13 jaar is en de oudste 80,
. het Zaanse nieuws 24/7 wordt gevolgd,
. er altijd plek is voor vrijwilligers en stagiaires?
. er vaak wordt gelachen in de studio,
. jij dat ook zelf mag ervaren als stagiaire of vrijwilliger? Klik dan hier!
Home › Contact
Contact
RTV Zaanstreek
Redactie: info@rtvzaanstreek.nl
Bestuur: bestuur@rtvzaanstreek.nl