(Column) Bleestekens: Kerstgroet

Gepubliceerd: 13-12-2019 7:12

(Column) Bleestekens: Kerstgroet

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!

‘Ik stuur dit jaar geen kerstkaarten.’ Ik lees het steeds vaker. Op Facebook vliegen de digitale groeten me ook de oren, liefst geflankeerd met schreeuwerige muziek en drukke filmpjes, terwijl mijn schoorsteenmantel half leeg blijft. Op de plek waar vroeger tientallen kaarten stonden, prijken nu voornamelijk kaarsen en een stalletje. ‘te druk dit jaar’ en ‘onze kaarten komen toch niet meer op tijd, dus we doen het maar even zo’ zijn veelgebruikte excuses die mij zelfs per app bereiken.

Ik vind dat jammer. De klad komt erin. Een app kan ik niet ophangen. Dan zou ik aan het printen moeten slaan, en dan verandert er op mijn traditionele volle schoorsteen met vrolijke kaartjes in een soort bureau met prints. Net of ik op mijn werk ben. Geen bal aan. Als ik niet meer weet wat voor hilarische groet ik nu ook weer van Hans en Marijke kreeg, moet ik tussen de prints op zoek of naar mijn telefoon grijpen. Jammer toch?

Waar is de tijd van echte naaldbomen, echte kaarten en liedjes zingen rond de boom gebleven? We moeten volgend jaar digiminderen vind ik. Het loopt de spuigaten uit. Ik weet wel dat al dat papier niet goed voor het milieu is, maar als dat de reden is, waarom kopen we dan wel zoveel andere kerstspullen?

Let wel, ik, ik ben geen digibeet. Ik lees, vaak met notabene de krant op schoot, graag het laatste nieuws op mijn tablet. Want er is altijd nieuwer nieuws. Als ik uit mijn werk kom check ik mijn Facebook- en e-mailberichten en apps. En dat worden er steeds meer.

Maar kunnen we met Kerst dan niet even pas op de plaats doen? Een tijd waarin we op zoek horen te gaan naar zingeving en geborgenheid, slaan we de andere kant op. Ik passeer huizen met wel drie kerstbomen en een explosie aan lichtjes in de tuin. Wat een werk! Als de bewoners daar tijd en geld voor hebben, kunnen ze toch ook wel een uurtje kaarten schrijven?

Ik doe dat dus gewoon wél. Kaarten die je naar believen op kunt hangen of neerzetten. Als aanvulling gooi ik er een paar over het web achteraan. Voor wie ik niet per post bereiken kan. U als lezer kan ik gelukkig in deze column toespreken. Ik wens u hierbij dan ook gezellige feestdagen en een gezond nieuw jaar. Met hopelijk eens alleen maar goed nieuws.
Ik bedenk mij nu dat u deze column digitaal leest… tja. Dat noem ik dan maar overmacht. U ziet het, het lijkt wel onvermijdelijk….

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl