(Column) Bleestekens: Uitzaan

Gepubliceerd: 14-02-2020 8:02

(Column) Bleestekens: Uitzaan

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 RTV Zaanstreek brengt wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!

Soms word je zomaar met het verleden geconfronteerd. Totaal onverwachts. Ik drink koffie met een vriendin in het filmhuis. Plots legt de uitbater een zwart-wit foldertje voor mijn neus. Kwam hij tegen bij een opruiming. ,,Dat ben jij toch?,’’ wijst hij op mijn naam onderaan een pagina. Eh…ja, ik zie inderdaad mijn naam. Maar wat die daar doet, dat moet nog even tot me doordringen.

Mijn blik gaat over de pagina en ik zie een foto van Jan Akkerman. De gitarist. Mijn hersenen zoeken een link. Heb ik over hem geschreven soms? Al lezend komt een stuk herinnering bij me terug. Het was een telefonisch interview, ik weet het weer. Maar dan wel dik twintig jaar geleden. Hoe leuk!

Het foldertje blijkt een uitgave van de Uitzaan te zijn, van oktober 1996. Een klein blaadje, indertijd gemaakt door Zaandammers Erik Luik en Henri Vlootman. Het kwam maandelijks uit in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan en stond vol met tips over kunst, cultuur en uitgaan in de Zaanstreek. Ik kende Erik omdat we beiden in de werkgroep van Amnesty Zaanstad zaten. Ik schreef dus wel eens wat voor hem. Eén en één maakt twee. Akkerman stond in oktober geprogrammeerd in De Speeldoos. Vandaar het interview.


Oude glorie herleeft. De Speeldoos, ik zie het oude theater nog voor me. Het was de aula van het Zaanlands Lyceum. Inmiddels vervangen door het Zaantheater. Ik blader door het boekje. Ik lees over optredens in Het Drieluik, toen nog aan de Botenmakersstraat. Later werd dit poppodium De Kade en nu is het podium De Flux. Ik lees over café ’t Makerijtje. Daar kwam ik vroeger regelmatig. Mijn oog gaat langs Filmtheater De Fabriek, waar je nog voor tien gulden een film zag. Het Patrick Sedoc trio, waaronder Hans Dulfer, trad op in het Wapen van Friesland omdat deze een jaar bestond. Ik zie café Crossroads, De Waakzaamheid, Gambrinus, overal zijn optredens. Wat was het een drukte in onze stad!

Gelukkig is lang niet alles vervlogen. We hebben nog altijd een atelierroute en de Bokketocht. Dam 10 pretendeerde in 1996 al ’het gezelligste café voor Oudere Jongeren’ te zijn, en dat doen ze nog steeds. Het barst in het centrum nog altijd van de activiteiten. Vaak weet je er niet van. Ik niet, althans. Erik Luik moest helaas met de Uitzaan stoppen, maar nu is er het full color ’Uit de Zaanstreek’’ magazine. Deze vind u gratis bij culturele instellingen, cafés en musea en ook hierin per maand de complete agenda van voorstellingen, exposities, optredens en films. Tijden veranderen, maar ons stadshart klopt door!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl