(Column) Bleestekens: Veilig oversteek

22-11-2019 09:08

(Column) Bleestekens: Veilig oversteek

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!

Maar liefst vijftig procent van de volwassenen in de Zaanstreek heeft overgewicht. Dat is elf procent meer dan in slanke regio’s als Amsterdam en Utrecht. Ongelooflijk hè? We zijn met zijn allen te dik! Het stond onlangs in de krant en ik begrijp er niets van. Hoe kan dit?

Aan het aantal cafetaria’s, snack- en snoeptenten kan het niet liggen. Op bijvoorbeeld de Gedempte Gracht zijn dit er maar drieëntwintig. …. ahum, jawel, u leest het goed, DRIE EN TWINTIG ! En dan tel ik de repen bij het Kruidvat nog niet mee. Over nog geen honderd meter vanaf het station worden wij aan alle kanten aangevallen door broodjes, burgers, flappen en vlaaien. Hoe halen we in Godsnaam veilig de overkant?

En er komen nog vreettenten bij. Een tweede Febo is zojuist geopend, op diezelfde Gracht. Je zult maar met de trein uit je werk komen en trek hebben. Dan moet je ten eerste op het station de snackcorner zien te ontwijken. Lukt dit, dan wachten je direct bij de uitgang de Subway, Wonders to go, de Creatieve Bakkerij en Sugar Stars. Allemaal lokaas. Allemaal snaai. Mischien lukt het u deze vijanden ook te verslaan, maar dan komt het pas. U bent op de Gracht zelf. Een strijdtoneel vol verzoekingen. U moet hier echt goed gewapend aan beginnen, want anders is er geen doorkomen aan. De Delifrance, De Koffiezaak (heerlijke gebakjes), De Brasserie, Albert Heijn, Gunay Lunchroom, Backwerk, Het Groene pandje, het Zaans huisje (ijsjes) en De Hema met haar take-away, pfff….ik stop met opnoemen, want ‘do I need to say more’?

Het is niet makkelijk een Zaandammer te zijn. Zeker niet een slanke Zaandammer. Als je gewoon pas thuis wilt eten is de Gracht oorlogsterrein. Jamin trekt u naar de rechterkant, gretig geholpen door Buter, snackbar de Febo en Wok&Go. Links is nog veel meer belagers. Aaargh !! Hoe kunnen we nu slanker en gezonder worden, als de broodjes, burgers en patat ons om de oren vliegen? Dank u wel gemeente!

Hoe ons hiertegen te pantseren? Ik weet het ook niet, kan u hoogstens wat tips geven. Koop op het station bijvoorbeeld een krant. Ga al lezend de Gracht over. Reageer niet op mensen of geluiden, negeer alles! Of ga telefoneren, bel die vriend of vriendin. Intussen flink doorlopen en NIET om u heen kijken. Zie het als uitdaging. En zeker niet aan het eind de Dam oplopen, want dan begeeft u zich in de Arena. Daar stikt het van de restaurants. Die beschrijving begin ik niet eens aan. Pak verder liever de bus.

Succes!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl