(DIERENLEED) Loslopende hond valt kippen op Zaanse Schans aan

06-02-2019 10:42

(DIERENLEED) Loslopende hond valt kippen op Zaanse Schans aan

ZAANDAM – De foto’s vormen het bewijs. Een spoor van kippenveren maakt duidelijk: hier is iets misgegaan. Andere foto’s laten een kip met bloederige, grote wond zien. Dit exemplaar is na melding bij de Dierenambulance opgehaald (op foto vastgelegd). Maar overleed aan haar verwondingen. Toneel van dit dierenleed: de Zaanse Schans. De mogelijke dader: een loslopende hond die kippen aanvalt.

Door Dirk Karten

Het gezellig rondscharrelende toompje kippen past zo mooi in het historische karakter van de Zaanse Schans. Dit idyllische beeld wordt wel ernstig verstoord als de dieren voor je ogen finaal door midden worden gescheurd. Een bewoonster, van wie de naam bekend is bij de redactie maar anoniem wil blijven omdat het leven in de ons-kent-ons-gemeenschap anders nog lastiger wordt, zag het gebeuren. En trok aan de bel bij het zien van dit dierenleed.

Doormidden gescheurd
,,Inmiddels is er een kip finaal doormidden gescheurd en een ander exemplaar overleden”, vertelt ze aangedaan. ,,Ik hoorde op 23 januari een naar geluid dat ik het beste kan omschrijven als harde gil. Ik keek uit mijn raam en zag dat een hond een kip finaal doormidden scheurde. De eigenaresse van de hond zag het ook en ruimde gelijk de resten (achterste deel en vleugel) op. Ik belde vervolgens de stichting Zaanse Dierenzorg en deed melding bij 144, de Dierenpolitie.”

Bloedend gat
Afgelopen zondag, 3 februari, ging het weer mis. De bewoonster zag al een aantal dagen, vanaf de dag van het kippenverenspoor (zie foto), een kip in haar tuin zitten. Ook op een moment dat ze normaal allang op stok moest zijn. ,,Eerst zag ik nog niets aan het diertje. Ik dacht dat het bang was om naar het nachthok terug te lopen en dat het, naast wat verlies van veren, goed met haar ging. Maar toen ik het zondag in de tuin zag lopen, bleek de kip een groot bloedend gat aan de andere kant te hebben. Daarop heb ik de Dierenambulance gebeld.”

De dierenvriendin had dit dierenleed al eerder gezien en het bestuur van de stichting Zaanse Schans erop aangesproken. ,,Die zegt ‘wij houden geen kippen’ en verwees naar de eigenaresse. Ze lieten wel weten het leuk te vinden dat er kippen rondscharrelen. Omdat dit ‘een beeld van een dorpje uit 1850 schetst’. Maar doen verder niets de dieronvriendelijke situatie.”

Verkleumd kuikentje
Daarmee doelt de bewoonster niet alleen op de bijtincidenten. Maar ook op het lot van pasgeboren kuikens. Zo ving de dierenvriendin in december een verkleumd, loslopend kuikentje op. Tevreden zegt ze ,,die krijgt binnenkort een veilig nieuw tehuis op een boerderij.”

Naast molens, kaas en Zaanse pandjes zien de bezoekers van de Zaanse Schans ook met enige regelmaat pasgeboren kuikens rondlopen. Een vertederend gezicht. ,,Maar kuikens kunnen water en land niet onderscheiden en lopen zo het water in. Als ze al niet opgevreten worden, want er lopen hier ook katten rond. Iedereen vindt het schattig, maar niemand zegt dat dit eigenlijk niet kan.”

Overleden
Ondanks dat ze weet dat daardoor haar leven in de kleine woongemeenschap op de Zaanse Schans er niet makkelijker op wordt, maakte de vrouw melding bij de Dierenpolitie en Dierenzorg Zaanstreek. Laatstgenoemde kwam vervolgens zondag met de Dierenambulance en heeft het diertje naar een dierenarts gebracht. Daar overleed het aan de verwondingen.

Melding Dierenzorg
Peter Lechner, coördinator Dierenambulance bij Dierenzorg Zaanstreek, kan dit beamen. ,,Het traject van overlijden van het dier bij de dierenarts kan ik niet een, twee , drie achterhalen. Wel dat het niet de eerste keer is dat we naar de Zaanse Schans zijn opgeroepen. En dat de zaak ernstig is. Zo ernstig dat we melding hebben gedaan bij 144, de Dierenpolitie. De bal ligt nu daar. Algemeen kun je wel stellen dat een als een hond eenmaal een ander dier heeft gepakt, de kans op herhaling groter is.”

Dierenpolitie
De woordvoeder van de Dierenpolitie kan bevestigen dat er melding is gemaakt en er gewerkt wordt aan deze zaak. ,,We zitten nu in de fase om met beide partijen om tafel te komen. In het onderzoek bekijken we of het om een incident gaat. Of dat de overlast structureel is en de hond bijvoorbeeld een muilkorf moet dragen.”

Ook de gemeente kan in dit soort situaties een rol spelen door middel van een schriftelijk verzoek tot gepast handelen zodat de hond geen gevaar oplevert voor de omgeving. ,,Maar zover is het nog niet. We moeten eerst in kaart brengen wat er is gebeurd”, aldus de politiewoordvoerster.

Boete
Overigens zijn eigenaren van dieren wettelijk verplicht goed voor ze te zorgen. Los van zaken als de aanlijnplicht. Baasjes in Zaanstad die hun viervoeter niet aanlijnen op plaatsen waar dat verplicht is, riskeren een boete van € 90.

Wordt (ongetwijfeld) vervolgd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl