'Dus ik dacht, ook jazz in de Bullekerk!'

Gepubliceerd: 12-09-2019 16:09

'Dus ik dacht, ook jazz in de Bullekerk!'

ZAANDAM – De enthousiaste klarinettist en saxofonist Robert Vethaak is initiatiefnemer van de nieuwe serie jazzconcerten die plaatsvinden in de Bullekerk. Vanaf zaterdag 21 september tot maart 2020 komen er twaalf gratis concerten, steeds met twee bands of orkesten.

Tekst: Ellemeijn Scholte

Robert zet zich al veertig jaar in voor jazzmuziek en is hiervoor geridderd. De muzikant is elke zondag op Zaanradio te horen met zijn programma JazzZaan.

Geen ABBA of Queen…
Op zestienjarige leeftijd ontdekte Robert de platen van Louis Armstrong. Het begin van een leven lang liefde voor de jazz. „In de tijd dat ik jong was, had je ABBA en Queen. Maar dat vond ik toen niks.” Hij mocht op klarinetles en had al snel een eigen jazzband met vrienden opgericht: de Original Favorite. Zeven jaar lang werd de band geboekt voor optredens. Nu is Robert al ruim zestien jaar actief in de FBI Jazzband. Daarvan is hij de muzikaal leider en manager.

FBI Jazzband
De serie jazzconcerten in de Bullekerk is zeker niet de eerste keer dat Robert iets in de muziek organiseert. Zo heeft hij vier jaar lang live uitzendingen gemaakt vanuit de Kapiteinshut, te vinden in de Klauwershoek in Zaandam. Dit deed hij samen met de FBI Jazzband. Afgelopen december verzorgde de muzikant kerstconcerten in samenwerking met een ouderenkoor. En in mei heeft hij een concert verzorgd met het koor ‘Als het maar zingt’ uit Assendelft. 

Gelijk aan de gang
Robert zag op Facebook een bericht staan dat de Bullekerk cultureel centrum werd. „Er moest dan klassieke muziek worden gehouden en dit en dat… Dus ik dacht: ook jazz!” Hij plaatste een opmerking onder het bericht. Hierdoor wordt hij Facebookvrienden met Gerbrand Klop en Niels Busch. „Binnen vijf kwartier zat ik bij ze op kantoor en heb ik mijn plan verteld. Ik kon gelijk aan de gang.”

Twaalf concerten
Vanaf zaterdag 21 september tot maart 2020 komen er twaalf gratis concerten op zes zaterdagen en zes zondagen met steeds twee bands of orkesten. De eerste zaterdag opent burgemeester Jan Hamming de concertenserie. Gerda Vreeken neemt de presentatie van de avond voor haar rekening. De Bullekerk staat op de zaterdagen van 17.00 uur tot middernacht in teken van jazzmuziek. De concerten op de zondagen van 16.00 tot 20.00 uur worden muzikale combinaties met bijvoorbeeld een harmonieorkest.

Vier bigbands
Om de eerste zaterdag goed te beginnen, zijn er vier bigbands present. Waaronder de Zaanse bigband. Hier heeft Robert zelf ook in gespeeld. Verder komt Bart Tuinman met zijn jeugd Jazzorkest en komen er twee jeugd bigbands uit Amsterdam, een harmonieorkest en/of een accordeonorkest.

JazzZaan op zondag
JazzZaan is elke zondag te beluisteren op Zaanradio van 21.00 uur tot 22.00 uur. Zaanradio is in Zaanstad en Wormerland op de kabel en in de ether te ontvangen. In Zaanstad zijn de frequenties 103.3 FM (kabel) en 107.1 FM (ether). In Wormerland op de kabelfrequentie 89,0 FM. Zaanradio wordt ook gestreamd via www.rtvzaanstreek.nl. Of is te beluisteren via de mediabox, ZIGGO kanaal 1367 of KPN kanaal 1115.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl