(MET FILMVERSLAG) ‘Kan een warmtepomp ons huis uit 1910 warm stoken?’

11-02-2019 21:14

(MET FILMVERSLAG) ‘Kan een warmtepomp ons huis uit 1910 warm stoken?’

ZAANDAM – ,,Je kunt de cv helemaal weghalen en de bovenverdiepingen alleen via een warmtepomp verwarmen. Maar dan adviseer ik wel vloerverwarming. Hoeveel centimeter isolatie wordt dan toegepast?”, vraagt Nick Boereboom van het gelijknamige installatiebedrijf uit Oostzaan aan Klaas Kramer, aannemer bij Becker Nederland uit Koog aan de Zaan. Specialisten taxeerden onlangs de werkzaamheden bij de ingrijpende verbouwing van Czaar Peterplantsoen 2. De nieuwe eigenaars Burret Olde en Mirjam Sloots willen de, uit 1910 stammende, woning energieneutraal maken. RTV Zaanstreek volgt de ingrijpende klus.

Funderingsherstel. Het huis van onder tot boven isoleren, 24 m2 aan zonnepanelen. Hybride warmtepomp met vloerverwarming in combinatie met bestaande cv en pelletkachel in de woonkamer. Zomaar wat zaken die noodzakelijk zijn om de karakteristieke woning honderd procent energieneutraal te maken.

Jezusbeelden
Was het toeval of bestaat dat niet? Het was Jezus die het predikantenechtpaar vreedzaam toelachte toen ze het huis bezochten als mogelijke kopers. ,,De bewoonster had twee prachtige Jezusbeelden die ons gelijk opvielen. 'Jesus is in the house!' dacht ik meteen. De sfeer in het huis was zo goed, dat het als ons huis voelde!”, zegt Mirjam enthousiast. Burret reageerde nuchterder en zag een woning waarvan je de vraagprijs behoorlijk kon bijstellen door de grote lijst van klussen. ,,Het werd een to-do list van bijna 40 punten”, zegt hij lachend.

Complete vloer eruit
,,De vloer van de woonkamer gaat eruit. Niet alleen om de ongelijkheden tussen de keuken en achterkamer gelijk te trekken. Maar ook voor de aanleg van vloerverwarming. En funderingsherstel. Want dat moet eerst”, vertelt hij.
Voor de grote klussen en het specialistische werk wordt professionele hulp ingeroepen van bouwkundigen. Maar de predikanten moeten zelf ook fors aan de bak. Een rondgang door de inmiddels deels gestripte woning laat allerlei gebreken zien. Van doorzakkend plafond op de eerste verdieping tot verouderde keuken en toilet met een muurtje waarop krantenknipsels uit 1939 zijn geplakt…

Schitterend uitzicht
,,Juist omdat er zoveel moet gebeuren, kunnen we de zaken grondig aanpakken. Dusdanig dat het echt onze smaak wordt. Wij leren bovendien het huis goed kennen door het te slopen. Want kijk zelf: je kunt hier toch een geweldige woning van maken? Heb je het mooie uitzicht gezien op de tuin van Czaar Peterhuisje? De prachtige gevel?”, zegt het stel als uit één mond.

Terugverdientijd
,,We zijn geen superidealisten, maar kiezen wel bewust voor duurzaam leven. Daar past een energie neutrale woning bij. Of dat 100% lukt, moeten we afwachten. We hebben een energiecheck laten uitvoeren door Vereniging Eigen Huis. Door de energiebesparende maatregelen moet het mogelijk zijn het huis de classificering C te geven. En de energierekening terug te schroeven van 259 naar 66 euro per maand. De investering van 26.500 euro is in circa vijftien jaar terug te verdienen.”

Hoe warm wil je het hebben?
Specialisten Nick en Klaas geven het echtpaar tal van tips en opties. Helemaal van het gas af? Kan, maar dan krijg je een ander type warmtepomp. Plus andere radiatoren. ,,Die zijn kostbaar”, zegt Nick. ,,Een gas-cv verwarmt het water tussen 70 en 90°C. Een lage temperatuur radiator is een geëvolueerde hoge temperatuur radiator met water dat tot 50 °C wordt verwarmd. De vraag is: hoe warm wil je het boven stoken? Ga je voor vloerverwarming, wat ik adviseer, dan heb je geen speciale radiatoren nodig. En bespaar je veel geld.” Nick kan het weten. Hij heeft al 400 warmtepompinstallaties aangelegd. Deze week opende hij in Heemstede de eerste warmtepompwinkel van Nederland.

Tijdpad
Aannemer Klaas Kramer van Becker Nederland neemt de professionele verbouwingsklussen voor zijn rekening. Grootste uitdaging? ,,De isolatie. Je hebt het wel over een huis uit 1910. Met soms enkelglas.” Het huis is haast per kamer verrassend gebouwd. Zo zie je op de eerste verdieping een muur die bestaat uit twee stenen die tegen elkaar zijn gemetseld, dus zonder spouw. Het bijgebouw wordt nu ook door de cv verwarmd. Maar trekt de warmtepomp het ook om deze ruimte te verwarmen?

Klaas Kramer schat in zo’n drie maanden bezig te zijn. Naast de tijd die nodig is voor funderingsherstel. Daarvoor wordt een maand ingeschat. Voor Mirjam en Burret een nieuw spannend moment want ze hopen rond mei dit jaar hun woning te kunnen betrekken. Tot die tijd leven ze bij vrienden want hun woning in Hoorn is inmiddels verkocht.

RTV Zaanstreek volgt het echtpaar bij deze grootscheepsverbouwing. Dus: wordt vervolgd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl