Aangepaste herdenking Februaristaking

25-02-2021 15:39

Aangepaste herdenking Februaristaking

STREEK - Het is vrijdag 26 februari 2021 op de kop af TACHTIG jaar geleden dat dappere werkers van vele bedrijven in Amsterdam en de Zaanstreek het werk neerlegden uit protest tegen de behandeling van onze Joodse landgenoten. De jaarlijkse herdenking zal om genoegzaam bekende redenen op een andere wijze dienen te geschieden.

Die staking was in feite het eerste verzet tegen de Duitse bezetters. 'Graag hadden we daar net als andere jaren in het Zaantheater aandacht aan besteed maar ook hier roept Corona ons een halt toe' zo legt Onno Hoekmeijer, voorzitter van het 4&5 Mei Comite Zaanstad desgevraagd uit. 'Diverse comités en organisaties gaan bloemen leggen bij het STAAKT! STAAKT! STAAKT! monument van Truus Menger op de brug.'

LIVE OP TV

De herdenking, met de toegestane 30 genodigden, wordt direct via de televisie uitgezonden op RTV Zaanstreek vanaf 10.00 uur en op de site. De zender is in Zaanstad te zien via ZIGGO op kanaal 36 via de mediabox en kanaal 337 via de omschakeling van analoog naar digitaal. En op kanaal 45 in Wormerland. Via KPN is ZaanTV te zien op kanaal 1418. Later op de dag worden er rond het hele uur samenvattingen getoond.

Burgemeester Hamming zal na de bloemlegging bij het beeld van Truus Menger rond 10.30 uur een toespraak houden en er zijn gedichten, waaronder één van Ellis van Atten, stadsdichter van Zaanstad..

Anders dan gebruikelijk dit jaar geen programma binnen met koffie. 'Dat gaan we in 2022 hopelijk wel weer doen' besluit Hoekmeijer zijn verhaal.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl