Archeologisch onderzoek naar Romeinse wachttoren

10-09-2018 16:58

Archeologisch onderzoek naar Romeinse wachttoren

KROMMENIE - Archeologen onderzoeken in opdracht van gemeente Zaanstad of er tussen 20 en 40 na Christus een Romeinse wachttoren stond op de plek van het huidige Provily Sportpark in Krommenie.

De opgraving is vandaag, maandag 10 september begonnen. Op zaterdag 22 september vindt een open dag plaats om de resultaten aan geïnteresseerden te laten zien. Bezoekers zijn welkom voor rondleidingen om 10.30 uur, 12.30 en 14.30 uur. De ingang van de opgraving ligt aan de Marslaan in Krommenie. Daar kan ook de auto geparkeerd. Op de plek van de opgraving komen straks woningen.

Eerder onderzoek
In 1964 is tijdens de aanleg van het Provily Sportpark in Krommenie een vindplaats uit de Romeinse tijd ontdekt uit 20 tot 40 na Christus. Amateurarcheologen hebben toen resten van een palissade en een vierkant gebouwtje bloot gelegd. Archeoloog voor gemeente Zaanstad Piet Kleij: ,,Omdat in Krommenie bij de plattegrond Romeins aardewerk is gevonden, kan op deze plek wel eens een romeinse wachttoren hebben gestaan.”

Als dit het geval is, mag er van een heel bijzondere vondst worden gesproken. De grens van het Romeinse Rijk liep tot de Rijn (Nijmegen – Utrecht – Katwijk). De vondst in Krommenie ligt dus buiten het Romeinse Rijk. Of het inderdaad een wachttoren is? Kleij: ,,Niet alle deskundigen zijn het eens. Sommige zeggen dat het een heiligdom is of een vuurtoren. Of een veekraal. Ik hoop dat het onderzoek duidelijk maakt waar we mee te maken hebben.”

Op bijgaande foto een hoekpaal van de wachttoren, bloot gelegd tijdens het archeologisch vooronderzoek in 2014. (Foto: Hollandia Zaandijk)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl