Beeldbepalende tribune tegen de vlakte

03-02-2021 12:51

Beeldbepalende tribune tegen de vlakte

ZAANDAM - Op het sportpark Hoornseveld overheerst momenteel de slopershamer. Dat heeft niets met het edele voetbalspel van doen. De excentrieke en grote hoofdtribune van voormalig ZFC, Hellas Sport en inmiddels FC Zaandam moet wijken vanwege de herinrichting van het totale sportpark. Met de sloop verdwijnt er wel een stevig stuk Zaanse voetbalhistorie.

Wie momenteel op het sportpark rondkijkt zal het ongetwijfeld een trieste aanblik vinden. Duizenden toeschouwers hebben ooit op de tribune mogen plaatsnemen, mooie wedstrijden werden er op de mat gelegd. Maandag is de sloper gestart en binnen enkele dagen behoort de tribune tot het verleden. Vrijdag wordt de sloper geacht de werkzaamheden af te hebben. Bij het slopen gaat men gedegen te werk en dienen nog materialen behouden te blijven voor hergebruik. 


GESCHIEDENIS
Als ZFC in 1970 naar het nieuwe sportpark Hoornseveld verhuist, hoopt de club daar een nieuwe toekomst op te bouwen. De fusie tussen FC Zaanstreek en ZFC kwam destijds niet van de grond en zowel ZFC als FC Zaanstreek, twee voormalige betaald voetbalorganisaties, gingen teloor. Het nieuwe complex ligt in een nieuwbouwwijk en ZFC hoopt hier meer leden en toeschouwers aan zich te kunnen binden. Na één seizoen is het profavontuur echter voorbij. ZFC wordt slachtoffer van de grote sanering en dat voornamelijk op basis van de slechte bezoekersaantallen op het oude terrein. Een kort geding tegen de KNVB helpt niet, ZFC keert terug naar de amateurs. 
Na een fusie met ZVV speelt de club als Hellas Sport verder op nog altijd op Hoornseveld en het complex is ten opzichte van de opening nog weinig veranderd. Zowel de hoofdtribune met 1.500 plaatsen als een groot deel van de staantribune is nog altijd in gebruik. De huidige speler is FC Zaandam dat is voortgekomen uit het samengaan van Hellas Sport en Zilvermeeuwen. De zaterdag is nu de vaste speeldag.

HERBESTEMMING
Het college is inmiddels akkoord met het ontwerpbestemmingsplan, de herbestemming wordt uitgevoerd en de eerste sloopkogel is maandag j.l. tegen de oude tribune aangeslingerd.

Op het Hoornseveld aan de Sportlaan zijn, naast FC Zaandam, ook korfbalvereniging ZKV, tennisvereniging LTVZ, schietsportvereniging Zaanstad en de Saense Handboog Skutters actief. 
Voor tennisvereniging De Gouw en ZVV Zaanlandia, nu nog op sportpark Oostzijderveld gehuisvest, is eveneens ruimte gecreëerd, zodat ze daar op termijn naar toe kunnen verhuizen. De leden van Zaanlandia nemen in het eerste kwartaal van dit jaar een besluit over de verhuizing en wellicht fusie. 

FOTO'S VOETBAL IN ZAANSTAD


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl