Betere en veiligere spoorwegovergang Guisweg

Gepubliceerd: 17-12-2021 10:12

Betere en veiligere spoorwegovergang Guisweg

ZAANDIJK - In de gemeente Zaanstad zijn talrijke dossiers die maar dikker en dikker worden. De hoeveelheid tijd (en dus geld) die er in gestoken is en nog zal worden groeit gestaag. Hoe om te gaan met de kruising van de Guisweg met de Provincialeweg en het spoor en de totale bereikbaarheid van het gebied is lastig. Iedereen is het er wel over eens dat het beter en veiliger moet. Er lijkt andermaal licht in de duisternis te ontstaan. Dat licht komt naar voren als er een hoofdoplossing met twee opties voor een betere en veiligere spoorwegovergang Guisweg in Zaandijk vorm kan worden gegeven.

Dit alles blijkt uit de aangescherpte schetsontwerpen van het projectteam, die de samenwerkingspartners op maandag 6 december vaststelden. De hoofdoplossing bestaat uit een fiets- en voetgangerstunnel onder de bestaande spoorwegovergang bij de Guisweg. De mogelijkheid voor een fiets- en voetgangerstunnel bij het station valt hiermee af. A8-aansluiting 3 krijgt er een op- en afrit bij in combinatie met een nieuwe verbindingsweg tussen de Guisweg (vlakbij tennisvereniging Westzijderveld) en de Provincialeweg. 


Nieuwe verbindingsweg parallel langs de A8
De nieuwe verbindingsweg voor het autoverkeer loopt vanaf A8-aansluiting 3 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. Deze nieuwe weg ligt voor een deel verdiept en sluit met een verdiepte ‘T-aansluiting’ aan op de Provincialeweg. De bestaande Guisweg bij de spoorwegovergang verandert met de komst van de nieuwe verbindingsweg in een weg voor bestemmingsverkeer.

Twee opties mogelijk
De hoofdoplossing kent twee mogelijke opties: een noordelijke en zuidelijke ligging van de verdiepte T-aansluiting op de Provincialeweg. Gecombineerd met het openhouden of afsluiten van A8-aansluiting 2 bij het skatepark. De omgeving ontvangt binnenkort een brief met een toelichting van de twee opties. Het projectteam praat binnenkort nog eens met de ondernemers in het gebied, om de mogelijke impact van het project bespreekbaar te maken.

Noordelijke ligging
In de noordelijke ligging doorsnijdt de nieuwe verbindingsweg het gebied tussen Zwembad Zaangolf en de tennisbanen van tennisvereniging KZTV. Het tennispark moet dan op een andere plek liggen. Het projectteam heeft hierover al de nodige gesprekken gevoerd met de tennisvereniging. Het zwembad kan blijven. Het verdiepte deel van de Provincialeweg ligt in deze optie noordelijker vanaf de snelweg in vergelijking met de zuidelijke ligging, waardoor A8-aansluiting 2 open kan blijven. De Sluissloot moet wel worden afgesloten, omdat de Provincialeweg daar dan nog verdiept is.

Zuidelijke ligging
In de zuidelijke ligging gaat de nieuwe verbindingsweg langs het zwembad en de tennisvereniging. Beide kunnen dan blijven. Het verdiepte deel van de Provincialeweg ligt bij deze optie zuidelijker vanaf de snelweg in vergelijking met de noordelijke ligging. De Sluissloot kan dan open blijven maar A8-aansluiting 2 moet dicht. Het autoverkeer kan dan vanaf de nieuwe verdiepte ‘T-aansluiting’ niet op tijd genoeg ‘omhoog’ rijden. A8-aansluiting 3, die dus in beide opties een extra op- en afrit krijgt, is hier het centrale punt van en naar de snelweg.

Het projectteam onderzoekt nog een aantal extra mogelijkheden. Zoals het verbeteren van de fietsverbinding langs de oostkant van de Provincialeweg en in het verlengde van de Pellekaanstraat. En het verbeteren van de vaarverbinding Sluissloot. Eerder kwamen er geluiden vanuit de omgeving en betrokkenen over de mogelijke komst van een ‘luie trap’ voor fietsers. Het projectteam komt nu met een andere mogelijkheid, namelijk een hellingbaan aan de noordzijde van de Guisweg parallel aan de Provincialeweg. Fietsers hoeven dan geen trap op en neer om zich te verplaatsen van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel naar het noord-zuidfietspad.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl