Biljart grootheid doet Wormerveer aan.

06-09-2020 09:56

Biljart grootheid doet Wormerveer aan.

STREEK - Biljartvereniging de Laanstralen organiseert jaarlijks aan het eind van het biljart seizoen een uitje voor haar leden. In coronatijd zijn de mogelijkheden beperkter en dus werd gekozen voor een feestje in de eigen biljart tempel, cafe t’Laantje. Om het feest enig cachet te geven werd tweevoudig wereldkampioen biljart artistiek, Sander Jonen uit Amsterdam, uitgenodigd.

Wie de palmares leest van deze kunstenaar aan het biljart weet dat Jonen niet zomaar een kunststoter is. Naast WK en Europese titels is hij ook in bezit van de nationale titel. Zaterdag kwam hij zijn kunsten vertonen aan de biljarters die hun wedstrijden dus in 't Laantje afwerken. 
Nadat Jonen zijn verschillende keuen gereed gemaakt had voor de demonstratie kon de show beginnen. Jonen lag vooraf uit wat de bedoeling van de komende stoot was om daarna daad bij het woord te voegen. Bij de uitleg vooraf zag je menig toeschouwer vol ongeloof kijken. 

Gebruikmakend van de juiste effecten maakte Jonen combinaties die toeschouwers niet voor mogelijk hielden. De harmonica stoot, over de rode springende ballen, de trekstoot in de korte hoek waarbij drie banden geraakt werden, de trekstoot op afstand, kopstoten in diverse uitvoeringen en wat te denken van de samba bal waarbij de trekstoot in de korte hoek tot driemaal toe de banden afwisselde begeleid door een dansje vanuit de heupen van Jonen. 

Als klap op de vuurpijl verzocht Jonen Laanstralen lid Wendy Assink te assisteren bij de uitvoering van een kunststoot waarbij de bal over haar lichaam, liggend op het biljart, zou springen om daarna via twee banden de rode bal te raken voor de carambole. Jonen flikte het en kreeg daarmee een staande ovatie. 

Een leerzame middag voor de aanwezige leden, die zelf ook mochten proberen om enkele stoten uit te voeren. De momenten waarop pas echt duidelijk werd hoe goed Jonen is aan het biljart.

TEKST EN FOTO'S Peter Seijmour

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl