Biomassacentrale start testen

12-12-2019 15:49

Biomassacentrale start testen

ZAANDAM – Er was vanmiddag nog geen rook ter zien uit de grote schoorsteen. Maar nu de vergunningsaanvraag in het kader van de Wet natuurbeheer door de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord ‘ontvankelijk’ is verklaard, kan de biomassacentrale in Zaandam vanaf vandaag, 12 december, starten met het testen van de installatie.

Bio Forte Zaanstad, bouwer en eigenaar van de biomassacentrale hoopt deze testen voor de Kerst succesvol af te ronden. De reden dat er nu al wordt getest in afwachting van de definitieve beschikking heeft te maken met het afronden van de bouwfase en met het oog op de garanties.

Net als duizenden andere (bouw)projecten kreeg ook de biomassacentrale te maken met vertraging door onduidelijkheid over de stikstofregelgeving. Met de aangenomen spoedwet aanpak stikstof, en het ontvankelijk verklaren van de vergunning, kan Bio Forte de volgende stap zetten richting het leveren van duurzame warmte aan het Warmtenet Zaanstad.

Via het warmtenet wordt de flat Perim inmiddels al voorzien van warmte. Dat vindt nu nog plaats met behulp van de gasgestookte HulpWarmteCentrale. Na een succesvolle afronding van de testen zal Bio Forte bij het leveren van duurzame warmte de voorwaarden van de lopende vergunningsprocedure opvolgen.

Test rookgasreiniging
‘Het eerste vuur’ in de centrale betekent het langzaam opwarmen ervan. Stap voor stap worden er daarbij testen gedaan om te controleren of alles goed werkt. De biomassacentrale beschikt over een zestal reinigingsstappen voor de rookgassen. Bij het opstarten worden ook de filters getest om zeker te zijn dat alles onder alle omstandigheden goed werkt. Zo worden er ook enkele tests gedaan waarbij een rookgasreinigingsstap bewust even wordt overgeslagen om na te gaan hoe de andere filters dan reageren.

Tijdens deze testen kan de rookpluim uit de schoorsteen wisselend van kleur zijn en kunnen omwonenden hier en daar ook de geur van de houtverbranding ruiken. Ook wordt er tijdens deze noodzakelijke testen wat meer rook uitgestoten dan normaal. Na het testen zal de centrale een uiterst geringe uitstoot van rookgassen en in het bijzonder NOx kennen, reden waarom de Provincie de verklaring van ontvankelijkheid afgegeven heeft.

Aanvoer houtsnippers
Jaarlijks heeft de centrale 7.000 tot 8.000 ton houtsnippers nodig. Dat komt neer op gemiddeld een vrachtwagen per dag. Onlangs is de eerste lading biomassa al aangevoerd en voor de aankomende testperiode komt daar nog een lading bij. Daarbij gaat het om houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud aan bossen, openbare groenvoorzieningen en parken in Nederland. Er worden dus geen bomen gekapt voor brandstof aldus Bio Forte Zaanstad.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl