Bouw 70 duurzame huurwoningen afgerond

Gepubliceerd: 19-02-2021 8:02

Bouw 70 duurzame huurwoningen afgerond

ZAANDAM - Aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam zijn de 70 nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) opgeleverd aan woningcorporatie Parteon. Voor de huurders, die binnenkort hun nieuwe woning betrekken, betekent dat een zeer laag energieverbruik.Daarbij heeft dit project een duurzame primeur: het is het eerste woningbouwproject waar CO2-arm beton is toegepast.

De woningen hebben lucht/water-warmtepompinstallaties en zijn zeer goed geïsoleerd. Er is geen gasaansluiting; alle benodigde energie is elektrisch. De energie die de bewoner verbruikt, wordt gecompenseerd door de energie die de zonnepanelen opwekken. TBI onderneming ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project en de bouw van de eengezinswoningen.

Innovatieve technieken
Naast dat de nieuwe woningen energiezuinig zijn, is dit project ook een pilot voor andere innovatieve duurzame technieken. ERA Contour paste hier als eerste nieuwe CO2-arme betonwanden van betonproducent Voorbij Prefab toe. De casco’s van vier woningen zijn geproduceerd met een betonmengsel dat 44% minder CO2 uitstoot. Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon: “Wij werken graag mee om nieuwe innovaties op het gebied van duurzaamheid een impuls te geven en vinden het fantastisch dat dit project het eerste is waar CO2-arm beton wordt toegepast. Dit smaakt naar meer!”


Vernieuwing Rosmolenwijk
De Belgischestraat en Kramerstraat maken onderdeel uit van de Rosmolenwijk; een echte Zaanse karakterwijk met een unieke historie. Er staat nog veel oude bebouwing van voor de Tweede Wereldoorlog en zelfs van rond de vorige eeuwwisseling. De wijk wordt op vele plekken vernieuwd. Inmiddels zijn er 467 nieuwe woningen in de Rosmolenwijk teruggekomen. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is; sloop-/ nieuwbouw of renovatie. Parteon werkt hierbij samen met de gemeente Zaanstad en de bewoners van de stad. Tot en met 2024 staan voor nog ongeveer 250 woningen in de Rosmolenwijk ingrepen gepland.

Op de foto van Pascal Fielmich directeur-bestuurder Harry Platte, van woningcorporatie Parteon, en algemeen directeur Dorien Staal, van betonproducent Voorbij Prefab, voor de 70 nieuwe duurzame woningen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl