Centrum ’t Kalf veilige en aantrekkelijke hart van wijk

Gepubliceerd: 16-12-2021 14:12

Centrum ’t Kalf veilige en aantrekkelijke hart van wijk

ZAANDAM - In de driehoek Hollands Diep, Drielse Wetering en IJssel heeft het winkelcentrum 't Kalf qua positie alles in zich om daadwerkelijk een veilig en aantrekkelijk hart van de wijk te zijn. De realiteit leert dat daar geen sprake van is. Vandaar dat de gemeente Zaanstad plannen heeft voor mogelijke vernieuwing van Centrum ’t Kalf.

Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven om een zogenaamd ruimtelijk plan van eisen op te stellen voor dit gebied. Wethouder Wessel Breunesse (ruimtelijke ontwikkeling) weet als buurtgenoot ongetwijfeld dat ’t Kalf een fijne wijk met veel groen is. "We willen samen met bewoners en belanghebbenden een mooi plan maken voor het winkelcentrum waarin we mogelijk de sporthal, aantrekkelijke openbare ruimte, een woningaanbod dat aansluit bij de vraag in de wijk en een centrum met winkels en voorzieningen in samenhang bekijken. Zo willen we dat het hele winkelcentrumgebied als hart van de wijk meer uitstraling krijgt." 

De gemeenteraad wordt bij de start van het project om advies gevraagd, met ‘raad aan de voorkant’ wil het college de gemeenteraad eerder betrekken bij ontwikkelingen in de stad.

Veiligheid
Met de ontwikkeling van Centrum ’t Kalf wil het college ook de veiligheid in de wijk verbeteren. Er is overlast van jongeren, er zijn overvallen en een steekpartij geweest. Breunesse weet dat bewoners zich regelmatig niet veilig voelen. "We maken ons zorgen over deze problemen en willen met de aanpak van de wijk ook deze problemen stevig aanpakken."

Sporthal de Tref
Het college heeft de ambitie uitgesproken om te willen investeren in een nieuwe sporthal of gymzaal, zodat er voldoende ruimte blijft om te sporten en te gymmen. Topsportcentrum de Koog wordt meer gebruikt dan werd verwacht bij de opening en ook in de huidige Sporthal de Tref wordt nog steeds gesport. Breunesse: ‘Voor Zaandam Noord en ’t Kalf is het helder dat minimaal een vervanging van een gymzaal nodig is voor de scholen. De locatie van de sporthal/gymzaal staat nog niet vast en de geschikte locatie voor deze voorziening gaan wij onderzoeken.’
Belangrijk bij deze overwegingen ongetwijfeld ook de beoogde samenwerking tussen de korfbalclubs ZKC'31 en ZKV. 

In het nieuwe jaar worden bijeenkomsten georganiseerd om samen met bewoners en andere betrokkenen plannen te maken voor de wijk.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl