Chocoladefabriek van Tony voorlopig niet te realiseren

Gepubliceerd: 13-06-2020 16:06

Chocoladefabriek van Tony voorlopig niet te realiseren

ZAANDAM - De plannen met en rondom Pakhuis De Vrede kwamen uit de koker van Tony’s Chocolonely. Het bedrijf heeft echter de bouw van chocoladefabriek in de Achtersluispolder voorlopig even aan de kant geschoven. Dat heeft alles te maken met het feit dat de beoogde vastgoedinvesteerder niet op tijd in staat bleek de financiën rond om industrieel erfstuk rond te krijgen.

Bij alle plannen vanuit de chocoladereus, een soort ‘chocoladecircus’ met achtbaan en meer, was een vastgoedinvesteerder nodig. Zodra die er zou zijn was het de bedoeling dat deze het pand zou gaan verhuren aan het chocoladebedrijf. “Te midden van de coronacrisis vind je niet gemakkelijk een investeerder,” zegt directeur Henk Jan Beltman in een commentaar in Het Parool. “Het is gewoon geen goed moment voor zo’n groot project.”

Naast het vinden van een investeerder waren er nog tal van zaken die geregeld moesten worden. Denk daarbij aan het aanvragen van een vergunning tot en met het kortsluiten met de architect. “Dat is allemaal lastig in deze tijd. Daarom focussen wij ons nu liever op lopende internationale projecten” aldus Beltman.

De vraag rijst dan al snel of de fabriek er ooit nog zal komen. Die zekerheid durft Beltman niet te geven. “Het heeft wel mijn ambitie. Als de economische situatie in het land weer wat minder onzeker is, zullen we voorzichtig kijken of het mogelijk is om een herstart te maken.”

Woonarkbewoners tegenstanders
Na het bekend worden van de ingrijpende plannen ontstond er onder de omwonenden (62 woonarken) felle weerstand. De bewoners in het Zijkanaal H vrezen voor een ‘verkeersinfarct’, geluidsoverlast en een ‘weeïge productiestank’. Zij dreigden naar de rechter te stappen, mocht het nodig zijn, om de bouw tegen te houden.

De onrust onder de omwonenden is geen basis voor het besluit om de fabriek stop te zetten. Beltman geeft aan dat de gesprekken met de omwonenden pas net waren begonnen. Hij heeft er dan ook 100 procent vertrouwen in dat de partijen er samen uit kunnen komen.BRON HET PAROOL

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl