Coenbrug A8 renoveren of geheel vervangen?

Gepubliceerd: 17-12-2021 11:12

Coenbrug A8 renoveren of geheel vervangen?

STREEK – De Coenbrug op de A8 begint een aardig hoofdpijndossier te worden. De brug is al langdurig buiten gebruik en zal dit ook nog wel even blijven laat Rijkswaterstaat in een persbericht weten. Ook ligt de vraag op tafel of de brug gerenoveerd gaat worden of zelfs geheel vervangen. Dit laatste zal enorme infrastructurele consequenties kunnen hebben. Iets waar heden ten dage vooral de scheepvaart al danig last van heeft. Zie verder onderstaand persbericht.

Op 4 mei 2021 is er een storing opgetreden aan de Coenbrug (A8) waarbij er ernstige schade is ontstaan aan de bewegende delen van de brug. Daardoor kan de brug sindsdien niet meer geopend worden. Dit levert hinder op voor de scheepvaart: er geldt een langdurige vaarwegbeperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m voor minimaal 2 jaar.

Herstel

Op welke wijze de brug hersteld gaat worden, wordt momenteel onderzocht. Of dit een tijdelijk herstel van de brug wordt of een vervanging/renovatie is op dit moment nog niet besloten. Het is daarom nog niet bekend wanneer de brug weer bediend kan worden.

Gezien de aard en omvang van de schade zal de scheepvaartbeperking nog minimaal 2 jaar duren. Met de beheerders en gebruikers van de vaarwegen gaan we in gesprek om de impact van deze langdurige beperking te bespreken.

Wat is er aan de hand met de brug?

Bij het incident van 4 mei zijn onder andere de aandrijving en de tandwielen die de brugklep in beweging zetten ernstig beschadigd. De brug is een ontwerp uit 1965 en deze onderdelen zijn dan ook niet meer voorhanden. Hierdoor is een snel herstel niet mogelijk. De brug is nu permanent vastgezet; het wegverkeer over de A8 ondervindt geen hinder.

Omvaarroutes

Voor scheepvaartverkeer dat niet onder de brug door past (6.20 m), zijn er op dit moment de volgende omleidingsroutes (in beide richtingen):

· Den Helder – Noordzee

· Den helder - Waddenzee – IJsselmeer (via Stevinsluizen) – Markermeer

· Zeil- en motorboten (klasse BZM) kunnen via de Nauernasche Vaart varen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl