Corona ontwikkelingen

15-01-2021 16:08

Corona ontwikkelingen

STREEK - In de afgelopen weken behoort Zaanstreek-Waterland niet tot de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. De regio staat momenteel op plek 11. Omdat onze regio een relatief kleine regio is, kunnen stijgingen of dalingen per 100.000 snel zichtbaar zijn en zorgen voor een verschuiving in de ranking.

Er zijn in totaal 17706 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland. Landelijk is een voorzichtige daling zichtbaar van het aantal vastgestelde besmettingen. In onze regio zien we deze daling nog niet terug en is er een wisselend beeld: een lichte daling in het vastgestelde aantal besmettingen in Landsmeer, Waterland en Wormerland, en een (lichte) toename in Beemster, Edam-Volendam, Oostzaan, Purmerend en Zaanstad.

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week 12,4%. Landelijk was er in de afgelopen week een afname te zien van het aantal afgenomen testen. Dit zien we ook terug in onze regio. Dit kan onder meer met de testbereidheid te maken hebben. Uit het laatste panelonderzoek van de GGD blijkt dat van de mensen met klachten slechts de helft zich laat testen. Er lieten zich in de afgelopen week in onze regio 9% minder mensen testen in de reguliere teststraten dan een week eerder. Als we kijken naar het totaal van teststraten en testbussen dan gaat het om 6% minder testen dan vorige week. De ongebruikte capaciteit in de teststraten was 54%. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat dit een iets vertekend beeld geeft door de aanwezigheid van de testbussen t/m 10 januari. Waarschijnlijk zou een deel van de mensen die zich liet testen in de testbussen normaal gesproken in een teststraat zijn getest.

Vanaf 18 januari staan er weer twee testbussen voor de duur van in ieder geval twee weken in Volendam (gemeente Edam-Volendam) en Poelenburg (gemeente Zaanstad). Inwoners kunnen elke dag tussen 8.30 – 15.15 uur hier gratis en zonder afspraak terecht. De testbussen zijn een tijdelijke aanvulling op de reguliere teststraten. Ook mensen die geen inwoner van Nederland zijn kunnen zich laten testen, zonder BSN of geldig ID.

De locaties zijn:
· Volendam (Edam-Volendam), op de parkeerplaats op de Parallelweg in Volendam
· Poelenburg (Zaanstad), op de parkeerplaats bij wijkcentrum de Poelenburcht, Weerpad 1A, Zaandam

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl