Dag van de Witte Stok 2020

15-10-2020 13:16

Dag van de Witte Stok 2020

STREEK - Vandaag vragen blinden en slechtzienden wereldwijd aandacht voor hun positie in het verkeer. Dat doen zij op de Internationale Dag van de Witte Stok.

Vanuit de Oogvereniging staat dit jaar onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ de fietsende weggebruiker centraal. Door middel van verschillende filmpjes vragen we aandacht voor verkeerd geparkeerde fietsen, fietsen op de geleidelijn, onhoorbare elektrische fietsen en nog veel meer. Het doel is op een positieve manier bewustwording en begrip te bevorderen voor mensen met een visuele beperking bij fietsers. In verband met het coronavirus vermijden we dit jaar fysieke flyer- of oversteekacties. Ook de Fietsersbond besteedt via hun website en sociale media extra aandacht aan dit thema. In opdracht van de Oogvereniging is er onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid van de witte stok.

Filmpje ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’
De witte stok is het hulpmiddel van mensen met een visuele beperking om hun weg te kunnen vinden en veilig te kunnen oversteken. Weten mensen in Nederland wat de witte stok betekent en waar blinden en slechtzienden deze stok allemaal voor gebruiken? Emiel Cornelisse ging de straat op en vroeg het aan voorbijgangers. Bekijk het filmpje op YouTube.

De onderzoeksresultaten van het hierboven genoemd onderzoek, waaronder de bekendheid van het oversteekgebaar, komen ook aan de orde in Audiomagazine Horizon aflevering 1472.

De regio Noord-Holland laat in een filmpje op geestige wijze zien wat de invloed kan zijn van de witte stok bij het oversteken. Beluister ook het interview met de voorzitter en secretaris van de lokale Fietsersbond, regio Noordkop.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl