De restauratie van de Twiskemolen is gestart.

Gepubliceerd: 19-10-2017 23:10

De restauratie van de Twiskemolen is gestart.

Een jaar geleden, op 18 oktober 2016, beschadigde een pittige windhoos de Twiskemolen in recreatiegebied Het Twiske. Het wiekenkruis lag gekreukeld op de grond en de kap van de molen was voor de helft weggeslagen. Gelukkig kon het molenaarsgezin (Marijke en Marcel Koop) in de molen blijven wonen omdat een tijdelijk dak op de molen werd getimmerd.

Na een jaar plannen en praten, kan dan nu eindelijk de molenmaker daadwerkelijk aan de gang om de Twiskemolen te repareren.

De beschadigde kap lag een jaar lang naast de molenromp en wordt nu gedemonteerd en naar Oterleek vervoerd. In Oterleek staat namelijk de werkplaats van molenmaker Poland. In de grote loods wordt de molenkap weer helemaal opgebouwd én gerestaureerd.

Verwacht wordt dat in februari 2018 alle onderdelen weer terugvervoerd worden naar Het Twiske. Als de kap weer in elkaar is gezet en op de molenromp is gehesen, kan de Twiskemolen in april volgend jaar weer zijn ambachtelijke bemalingswerk verrichten.

Molenaar Marcel kijkt uit naar het moment dat de wieken weer draaien en iedereen weer kan genieten van de werkende Twiskemolen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl