Dodenherdenking: herinneren en herdenken

24-04-2019 10:43

Dodenherdenking: herinneren en herdenken

ZAANSTAD ‚Äď Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. In Zaanstad zijn ook de nodige herdenkingen.

Zo houdt Hart voor Zaanstad een stemmige herdenking in de Oostzijderkerk met stille tocht naar het Monument '40-45'. Om 18.30 uur is er een bezinningsmoment met medewerking van pastoor Goedhart en ds. Stefan Berhard. Organist Dub de Vries bespeelt vanaf 19.15 uur het orgel. De Zaanse toptrompettiste Melissa Venema is net terug van haar tournee in Mexico en verleent ook medewerking aan de herdenking. Evenals sopraan Caroline Stam.

Herdenking bij Joodse begraafplaats
In 1941 kiezen de Duitsers Zaandam uit om als eerste gemeente ‚ÄėJoden-vrij‚Äô te worden. Voor de oorlog wonen er 320 joden in de Zaanstreek. Na de oorlog zijn dit er nog maar 140. Op vrijdag 3 mei om 11.00 uur worden bij het monument aan de Westzanerdijk de 171 omgekomen joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Ruben Boas, voorzitter Joodse Gemeenschap Noord-Holland Noordwest, opent en sluit de ceremonie. Rabbijn Shmuel Spiero spreekt en leest een gebed voor. Kinderen en de familie Meijer lezen gedichten voor. Jan Hamming, burgemeester gemeente Zaanstad, het Hoekmanfonds en het 4 en 5 mei-comité Zaanstad zijn aanwezig. Ter nagedachtenis worden de 171 joodse namen uit het Herdenkingsboek voorgelezen. Afsluitend worden er bloemen gelegd en is er een defilé. Iedereen die hierbij aanwezig wilt zijn, is welkom. Voor mannen / jongens is het dragen van een hoofddeksel verplicht.

Open Joodse Huizen van Verzet
Op 4 mei vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Zaanstad plaats. De organisatie is in handen van een werkgroep van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam.

Vertellers, bewoners, nazaten en belangstellenden delen op negen locaties verhalen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en/of werkten. Ze zaten er ondergedoken of ze werden van daaruit gedeporteerd. Ook verzetsverhalen komen aan bod.

De verhalen dwingen op zich al respect af en des te meer als je ze hoort op de locaties waar het gebeurde. Zoals een van de nieuwe huizen die meedoen: Prins Hendrikstraat 139. Daar woonde de familie Pel. Door verraad kwam Geertje Pel-Groot om het leven maar de joodse baby werd gered. De sprekers op dat adres schreven er een boek over. Veel informatie over deze families staat vermeld op www.joodsmonumentzaanstreek.nl

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl en de website van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, www.4en5meizaanstad.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl