Eerste donaties Zaans Noodfonds uitgekeerd

Gepubliceerd: 13-10-2020 12:10

Eerste donaties Zaans Noodfonds uitgekeerd

STREEK - Om ondernemers uit de Zaanse (pop)muziek scene in deze barre tijden te ondersteunen met een financiële bijdrage is recentelijk het Zaans Noodfonds opgezet. Hiervoor is de afgelopen maanden geld ingezameld middels o.a. online benefietconcerten. In totaal hebben twee bedrijven zich aangemeld voor financiële ondersteuning en beiden hebben een donatie uitgekeerd gekregen.

Initiatiefnemer Vincent Kruger kreeg in de lente van dit jaar vanuit diverse hoeken berichten dat ondernemers in de muziekscene in de Zaanstreek het enorm moeilijk hadden het hoofd boven water te houden als gevolg van corona maatregelen. Concerten en muzieklessen werden afgezegd en hierdoor kwamen muzikanten, muziekscholen, licht- en geluidstechnici, AV verhuurbedrijven etc. onder druk te staan. De Zaanse muzikant Dennis Jak werd gevraagd het Zaans Noodfonds op te richten met de hulp van Rob Hendriks (Zaanse Pophistorie) en Marten Haak (ondernemer en eigenaar van geluidsstudio Neck).

Fase 1 afgerond, wellicht een fase 2
De afronding van fase 1 geeft aan, dat er wellicht een fase 2 komt. Het Zaans Noodfonds doet een oproep aan getroffen ondernemers binnen de Zaanse muziekscene zich aan te melden via de website www.zaansnoodfonds.nl. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn voor een specifiek doel. De bus waarmee alle geluidsapparatuur vervoerd moet worden is kapot en de rekening kan niet betaald worden of een mengtafel die het ineens niet meer doet en de ondernemer dreigt daardoor zijn of haar inkomen te verliezen. Maar ook als er geen enkel fonds of regeling is waar aanspraak op gemaakt kan worden, en het voorbestaan van de onderneming in gevaar komt, kunnen ondernemers contact opnemen.
Het Zaans Noodfonds wil op deze manier gericht fondsen werven voor wie het echt nodig hebben.

Aanmeldingen en donaties
Tot op heden is circa 2000 euro gedoneerd door betrokken Zaanse burgers. Twee bedrijven hebben zich aangemeld via www.zaansnoodfonds.nl en er is ondertussen naar beiden een donatie gedaan.
Commissielid Dennis Jak, "Wij hadden meer aanmeldingen verwacht. Realiteit is dat veel ondernemers uit de muziekscene hun inkomen en financiele buffers hebben zien verdampen. Liveconcerten zijn nog steeds meer uitzondering dan regel, en dat merken ondernemers in deze branche. Wellicht is met behulp van partners of familie e.e.a. opgelost of hebben ze een andere baan of bron van inkomsten gezocht. En dat is natuurlijk alleen maar prima. Het noodfonds is nooit opgezet om vervanging van een inkomen te zijn, maar wel net dat maandje eten en drinken of huur dat je er doorheen trekt. En gelukkig hebben we ondernemers kunnen helpen"

Zaanse muziekscene
Heel veel mensen met verschillende achtergronden hebben meegewerkt aan het Zaans Noodfonds. Naast het kunnen verstrekken van donaties was de bijvangst het inzichtelijk maken van de grote verscheidenheid van (pop)muziek gerelateerde ondernemers en activiteiten. Met name de interviews van gitarist/drummer Pieter Molenaar met een aantal kopstukken van de scene zorgde voor inzicht. Het Zaans Noodfonds hoopt hiermee het belang van een gezonde regionale muzieksector over de buhne te hebben kunnen krijgen.
Commissielid Rob Hendriks, die met de afdracht van een percentage van zijn boek ‘De Zaanse Pophistorie 1960-2020’ doneerde aan het Zaans Noodfonds, "Het is jammer dat de integriteit van het fonds door een aantal mensen in twijfel is getrokken omdat de donaties in een al bestaande stichting werden ondergebracht. Dat hebben we gedaan omdat het veel kosten en rompslomp zou besparen. Voor veel ondernemers in de muziekbranche gaat de grote klap nog komen. Voordat alles weer ‘normaal’ is zijn we waarschijnlijk een jaar verder. We hebben zoals afgesproken de huidige aanmeldingen beoordeeld en gehonoreerd. De toekomst zal uitwijzen of dit fonds echt noodzakelijk zal blijven.’’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl