Eerste professionele respijthuis opent de deuren

10-11-2021 15:30

Eerste professionele respijthuis opent de deuren

STREEK - Treffender kan het eigenlijk niet. Want op de nationale dag van de mantelzorg 10 november hebben acht gemeenten in Zaanstreek Waterland, De Zorgcirkel en het Zorgkantoor officieel de sleutel van Het Buitenhuis in ontvangst mogen nemen. Het is het eerste respijthuis binnen Zaanstreek Waterland met professionele logeerzorg en dagactiviteiten. Het Buitenhuis is vanaf januari '22 open.

Een logeerhuis is het beste alternatief voor thuis, voor de mantelzorger én voor de naaste die afhankelijk is van deze hulp. Voor hen is het ook ontspanning en een moment van zelfstandig buitenshuis verblijven. Het is de kunst om precies op het juiste moment te boeken bij Het Buitenhuis, want het is met name preventief bedoeld om te zorgen dat de mantelzorger thuis kan blijven of even op vakantie kan zonder de mantelzorgtaken. Voor een nachtje, voor een dagje, voor een weekendje of precies wat nodig is om even op adem te komen.

De sleuteloverdracht is gelijk de start van een campagne om mantelzorgers en hun naasten kennis te laten maken met Het Buitenhuis. Ook start een wervingscampagne voor zorgprofessionals en vrijwilligers die het team willen versterken.

Unieke samenwerking binnen Zaanstreek Waterland
Er is jaren gewerkt om zo ver te komen. Dit is nu mogelijk door de unieke regionale samenwerking tussen zorgorganisatie De Zorgcirkel, het Zorgkantoor, gemeenten Beemster, Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Gezamenlijk investeren zij in Het Buitenhuis. Een belangrijke voorwaarde die daarbij is gesteld, is dat het moet bijdragen aan het langer fit en fijn thuis wonen. “Mantelzorgers zijn onmisbaar. Voor de persoon waar ze voor zorgen. Maar ook voor ons als gemeenten. Fantastisch dat Het Buitenhuis er vanaf januari voor kan zorgen dat mantelzorgers een adempauze krijgen. Even tijd voor zichzelf. Om op te laden. Want zorgen voor een ander is dierbaar, maar ook intensief” stellen Natasja Groothuismink (wethouder Zaanstad) en Harry Rotgans (wethouder Purmerend) als reactie op de sleuteloverdracht namens de andere gemeenten.

Precies op tijd er even tussenuit
“Wij geloven stellig dat langdurige zorgverlening thuis alleen goed gaat als er af en toe rustpauzes worden ingelast, door zowel de gever als de ontvanger van mantelzorg” vertelt Arjan Baan (regiodirecteur De Zorgcirkel). Rustpauzes om te kunnen ontspannen en even niet aan verzorging te hoeven denken. Precies op tijd ruimte maken om vooral eigen dingen te doen, dat is wat verschil maakt. Onze dienstverlening in het Buitenhuis is er op gericht om mantelzorgers zoveel mogelijk te ontlasten. Dit doen wij door het bieden van verschillende dag- en logeerarrangementen.

Hoe intensief mantelzorg kan zijn en je leven er door verandert, weet projectleider Marjoleine van den Broek uit eigen ervaring. Zij ging op zoek naar mogelijkheden om respijtzorg in de regio anders te organiseren. Je kunt pas echt iets zonder elkaar ondernemen, als je met een goed gevoel de zorg uit handen kunt geven. En dat is best moeilijk! Voor de mantelzorger én voor degene die van die zorg afhankelijk is.


Maatwerk
Omdat het veelal maatwerk is kunnen mantelzorgers vrijblijvend in gesprek gaan met Het Buitenhuis om te bekijken of en wat de mogelijkheden zijn voor een verblijf in het logies & respijt. Logeren in Het Buitenhuis wordt in veel gevallen gesubsidieerd waardoor de kosten voor een all inclusive verblijf 17,50 euro per persoon per nacht bedragen. Voor de dagbesteding kan een beroep worden gedaan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz).


Met de overhandiging van de sleutel door Patrick van Nek aan Arjan Baan, directeur De Zorgcirkel, kan het nieuwe Buitenhuis ingericht worden en gaan begin 2022 de deuren officieel open

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl