Eerste tropische dag eindigt met code geel en waterballet

18-06-2021 18:31

Eerste tropische dag eindigt met code geel en waterballet

STREEK - De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. Dat hebben we te danken aan het weerstation De Bilt waar de temperatuur steeg tot 30,5 graden. Aansluitend was het in onze streek aan het einde van de middag extreem vochtig. Het water kwam met bakken uit de hemel en zorgde voor flink wat plassen op de diverse wegen. Traditioneel was er op de Wormerveerse Wandelweg weer sprake van flinke aquaplaning.

Regionaal werd gisteren de eerste tropische dag al gemeten. In Ell in Limburg werd het 31,6 graden. Het dagrecord van 104 jaar geleden van 16 juni werd daarmee geëvenaard.
Hoewel het record gisteren dus niet werd gebroken, was het voor de maand juni flink warm. Afgelopen nacht koelde het op sommige plaatsen niet verder af dan 20 graden. Er wordt dan gesproken van een tropennacht. Dat is zeldzaam voor de maand juni. Nooit eerder was er op 17 juni sprake van een tropennacht.

Zware onweersbuien
Na de hoge temperaturen zorgen flinke onweersbuien aan het eind van de middag/tegen de avond voor tijdelijk wat verkoeling. De onweersbuien zouden mogelijk gepaard kunnen gaan met zware windstoten, hagel en lokaal veel neerslag. Daarom werd geadviseerd niet te schuilen onder bomen en open water te mijden.

De buien trekken de komende periode vanuit het zuiden richting het noorden. De kans dat de Zaanstreek daar nog last van zal hebben staat als klein in de overzichten. Vanaf 01.00 uur is code geel aangekondigd voor het midden van het land, enkele uren later geldt dat voor het noorden van het land.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl