Gemeente Zaanstad laat er gras over groeien..

Gepubliceerd: 15-07-2021 17:07

Gemeente Zaanstad laat er gras over groeien..

ZAANDAM – Hoe kom je fysiek af van iets af wat niet deugd? Daar zijn natuurlijk talloze oplossingen voor. Je kunt het begraven, in een gracht of sloot smijten, of het laten overwoekeren met vegetatie. Nu, voor deze laatste variant kiest de gemeente Zaanstad om zodoende de vervuilde plek waar de bokashi lag aan het zicht te onttrekken. Een staaltje rentmeesterschap dat niet direct een toonbeeld is voor een gemeente die het milieu hoog in het vaandel heeft staan. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

Door David Sluis

Afwentelen
Het woord ‘afwentelen’ is een belangrijk begrip in de milieukunde. Stel je hebt b.v. een afvalstroom en je weet even niet wat je er mee moet. Het kost teveel geld of moeite om het te saneren, wat ‘gezond maken’ betekent, of er is nu geen technologische oplossing. Dan heb je de mogelijkheid om het ‘af te wentelen’. Dit betekent zoveel dat je de ‘problemen’ nu niet het hoofd biedt, maar doorschuift in ruimte en/of tijd. Denk b.v. aan kernafval, wat nu diep in zoutschachten wordt geplaatst omdat we er nu niks mee kunnen. Kort gezegd, laat de volgende generatie de troep maar opruimen.

Je kunt er ook voor kiezen om het probleem, visueel te bedekken. Dan doen we net of het er niet meer is, want je ziet het toch niet meer, dus het bestaat niet meer, opgelost! Dit is ongeveer de insteek die de gemeente Zaanstad kiest bij de nasleep van het Bokashi debacle.

Stortplaats
De bokashi lag opgeslagen onder een plastic doek aan de rand van het Jagersveld. Het spul moest natuurlijk uitgereden worden en daarvoor was zwaar materieel nodig. Door al het gewicht klonk de slappe veenbodem in. Dit is door de gemeente opgevuld met grof vershredderd (red. kleiner gemaakt) grof snoeiafval (takken e.d). Op zich denk je, niks aan de hand. Maar net als de bokashi zelf zat deze opvul-laag helemaal ram-vol met; en daar gaat ie weer: blikjes, plastic, mondkapjes, glas, rubber, etc etc. En trouwens op andere plekken rond de Jagersplas is dezelfde ‘kwaliteit’ stort gebruikt, bijv. als oeverversterking.

Voedselbos en oproer
Er zijn diverse raadsvragen aan het college gesteld over deze werkwijze door o.a. de SP. Maar echte antwoorden kwamen er niet. Nee, het werd weggewuifd, ach wat is het probleem nu eigenlijk, dat was de toon. Ook werd door burgers een opruimactie op touw gezet om het goede voorbeeld te geven. En weer bleef het ijselijk stil vanuit de gemeente. Nu is er recent gras ingezaaid zodat binnen de kortste keren de troep uit het zicht onttrokken is, en het zich verder in het bodem ecosysteem kan nestelen. Nota bene was de plek in beeld voor een mogelijk aan te leggen voedselbos. Wat voor signaal geeft de gemeente hier af?

De gemeente Zaanstad kent een lange geschiedenis als het gaat om bodemvervuiling. Een nieuw hoofdstuk is zojuist begonnen. Maar goed, dat is voor het College over 50 of 100 jaar. Het is de wereld op zijn kop!

Groentjes!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl