Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2021

Gepubliceerd: 15-09-2021 9:09

Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2021

STREEK - Er zijn van evenementen waar hele Zaanse volksstammen aan deel willen nemen. De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz is er daar eentje van. Door de omstandigheden gedwongen is er vorig jaar door Peter Tange, Merel Kan en Frans Hoving als zijnde het organiserende comité een noodgreep toegepast om de 2020 editie nog enigszins te redden. Richting editie 2021 (vrijdagavond 1 oktober) is al veel werk verricht door het trio.

Zo ontstond vorig jaar de thuisronde als noodgreep in een adequate reactie op de coronaregels. Er mocht slechts een kleine quiz gespeeld worden in het Zaanttheater. De bedenkers van de quiz wilden de deelnemers op deze manier stevig op de proef stellen.

‘Deze noodgreep bleek een gouden greep’ laten de mensen achter de quiz weten als zij de deelnemers weer aanschrijven en opwekken. ‘Tenminste, zo hebben we jullie reacties opgevat. Daarom, en omdat we dit jaar weer geen volle quiz kunnen spelen, sturen we jullie nogmaals kriskras door de Zaanstreek op zoek naar historische antwoorden.’

Het thema van de maand van de geschiedenis is dit jaar ‘Aan het werk’. Dat betekent dat de deelnemers flink aan het werk gezet worden. De organisatoren doen daarbij een beroep op hun z.g. Zaanse competenties. Niet alleen zal worden gevraagd naar historische feiten, maar worden zij ook uitgedaagd om een klassieker uit de Zaanse culinaire geschiedenis (duivekater) te bereiden. Voor de beoordeling van de deelnemers hun bereidingen is een z.g. ter zake kundige (Zaanse) jury benoemd, bestaande uit Rianne van der Geest (deelnemer aan Heel Holland Bakt 2021) en Peter Tange(voorzitter Zaans Erfgoed). Daar blijft het niet bij. Want de deelnemers wordt ook nog eens gevraagd een Zaanse limerick te schrijven.

Thuisronde
Hoe straks vrijdagavond 1 oktober de avondzal gaan verlopen is nog ongewis. Bekend is wel dat de 14 deelnemende teams het vorig jaar als een domper hebben ervaren dat slechts één afgevaardigde op het podium mocht verschijnen.
De vragen voor deze thuisronde zijn op vrijdag 10 september al in fysieke vorm per team thuisbezorgd. Ze werden die dag eveneens naar de teamcaptain gemaild. Met andere woorden: er zijn dan effectief 16 dagen waarin het team aan de slag kan. Op maandag 27 september dienen de opgaven - fysiek en/of digitaal - bij het Gemeentearchief te worden ingeleverd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl