Heftige discussie over herziening referendum verordening

Gepubliceerd: 18-10-2019 13:10

Heftige discussie over herziening referendum verordening

ZAANSTAD - Naar aanleiding van de evaluatie van het referendum rondom het Cultuurcluster heeft de gemeenteraad besloten om de referendum verordening te herzien. De oude dateert nog uit de jaren 80 van de vorige eeuw.

Donderdag kwam deze herziene verordening in de raadsvergadering van Zaanstad ter sprake. Dit leidde tot heftige discussie tussen voor- en tegenstanders. Het CDA vindt een referendum niet nodig en is daarmee, volgens Jos Kerkhoven (DZ), een regent. De partij is van mening dat het hier gaat om vertegenwoordigende politiek. 'Politici pak je verantwoordelijkheid en doe je werk' is het motto.

Het CDA vond daarbij steun bij de VVD. Deze partij is ook tegen het referendum maar niet tegen burgerparticipatie. Alleen ja of nee doet geen recht aan de complexiteit van de onderwerpen. Naast de VVD en het CDA hebben ook Liberaal Zaanstad en de PVV tegen de nieuwe verordening gestemd.

Wijzigingen
Via de verschillende amendementen zijn er nog wel wijzigingen op de verordening aangenomen. Zo is het vanaf nu mogelijk om met ‘slechts’ 500 handtekeningen een initiatief voor een referendum in te dienen. In het oorspronkelijke voorstel waren dat er nog 1.000.

Bij een volgend referendum mogen ook inwoners van zestien en zeventien jaar hun keuze kenbaar maken via een stem. Het percentage van de stemmen dat voor het voorstel moet stemmen is omlaag gebracht zodat eerder een door de burger gedragen advies aan de gemeente raad kan worden voorgelegd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl