Het besef wat er gaande is

23-03-2020 19:47

Het besef wat er gaande is

STREEK - De beelden van afgelopen weekeinde spraken boekdelen. Het besef dat de nood aan de man is was nog lang niet bij iedereen aanwezig. Mede om die reden (het woord a-sociaal viel diverse keren) zijn de maatregelen strenger opgewaardeerd en zullen we tot 1 juni met niet meer dan drie personen samen mogen komen, gaan we alleen naar buiten om te werken en doen voortaan solo boodschappen.

Het kabinet gaat er kortom strenger op toezien dat de bestaande maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden nageleefd. Bij overtreding zullen er boetes worden uitgedeeld. Boetes van proporties die in ons land als hoog beschouwd mogen worden. Privé tot 400 euro, bedrijfsmatig tot 4.000 euro.

Winkels moeten bijvoorbeeld een "scherp deurbeleid" gaan voeren, zodat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Dat beleid moet aan de deur duidelijk gemaakt worden. Als winkeliers zich daar niet aan houden, kan de burgemeester een boete van 3000 tot 4000 euro uitschrijven of tot sluiting overgaan.

Burgemeesters krijgen om die reden meer mogelijkheden om op te treden als burgers en bedrijven zich niet aan de corona-adviezen houden. Ze kunnen dan makkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten als daar te veel mensen dicht op elkaar zitten.

Het gaat niet om nieuwe maatregelen, maar om een aanscherping. De ondergrens van bijeenkomsten van maximaal honderd personen geldt niet meer en er zullen voortaan boetes worden uitgedeeld. Met het oog op de vele festiviteiten in de maanden die nu volgen heeft de regering bewust gekozen voor 1 juni als voorlopige einddatum.

De aankondiging volgt na het weekend waarin mensen tegen alle waarschuwingen en maatregelen in in groten getale de natuur, het strand of de bouwmarkt bezochten. Premier Rutte riep het land vrijdag niet voor niets nog op om de maatregelen - van onder meer 1,5 meter afstand - echt na te leven. Dat is niet op alle plekken gelukt.

Het kabinet kondigde daarom aan te handhaven. Dat betekent dat het niet langer is toegestaan om je in een grote groepen buiten te begeven. Groepen met drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden moeten rekening houden met boetes. Gezinnen mogen nog wel samen naar buiten, maar een bokstraining op het strand of een picknick met vrienden in het park mag niet meer.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.

  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.

  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.

  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl