Humor Annie M.G. Schmidt centraal in literaire salon

Gepubliceerd: 02-10-2019 9:10

Humor Annie M.G. Schmidt centraal in literaire salon

ZAANDAM – De literaire salon Mens durf te lezen! opent zondag 13 oktober het vierde seizoen met een kinderboekenspecial voor jong en oud in het Zaantheater in Zaandam.

Zowel Annie M.G. Schmidt als C. Joh. Kieviet, de schrijver van Dik Trom, veroorzaakten veel ophef in de brave wereld van het kinderboek. De hoofdpersonen in hun werk waren ondeugende kinderen en dat waren we niet gewend. Zowel Kieviet als Schmidt stonden met hun debuut Uit het leven van Dik Trom uit 1891 en de Parool- versjes vanaf 1949 aan de wieg van revolutionaire veranderingen in de wereld van het kinderboek.
Wat was er zo nieuw aan hun werk? En wat voor overeenkomsten zijn er nog meer tussen de geestelijk moeder en vader van Dikkertje Dap en Dik Trom? Afgezien van de link met de Zaanstreek, die ook in het werk van Schmidt een speciale rol speelt.

Dwarse Annie
Presentator Hans Kuyper ontvangt biograaf en literatuurwetenschapper Joke Linders die alles afweet van kinder- en jeugdliteratuur. Een voorliefde heeft ze voor het werk van Annie M.G. Schmidt. In diverse publicaties onderzocht ze de ‘Doe nooit wat je moeder zegt’-mentaliteit van de domineesdochter uit Zeeland. Waar kwam die dwarsigheid vandaan?

Muziek
 Ook te gast is de Zaanse kinderboekenschrijfster Marjolijn Hof. Zij hield onlangs de vijftiende Annie M.G. Schmidtlezing. Welke rol speelde Schmidt in haar leven en werk? Voor het muzikale feestje zorgen pianist, arrangeur componist Guus Westdorp, zanger Sander Volders en de Zaanse zangeres Daphne Groot.
De leerlingen van Musical Madness nemen de bezoeker mee naar de swingende muzikale wereld van componist Paul Christiaan van Westering. Hij was degene die ervoor zorgde dat de versjes van Schmidt bekend werden bij het grote publiek. Acteur Rick Dros leest een aantal van Annies mooiste en grappigste teksten voor. Ook voormalig stadsdichter Mandy Pijl is van de partij.

Kaarten
Mens durf te lezen! is toegankelijk voor iedereen en is vooral een hele gezellige literaire middag met als stralend middelpunt de Zaanstreek. Aanvang 16.00 uur. Kaarten vanaf € 12,50, plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe via www.zaantheater.nl Of telefonisch 075 – 6555 333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl