Jongeren krijgen vlogles

Gepubliceerd: 27-05-2021 12:05

Jongeren krijgen vlogles

STREEK - Nederlands, wiskunde en biologie zijn de welbekende vakken, maar op het Compaen VMBO in Zaandam is daar nu ook 'vlogles' bijgekomen. Het project is volgens docent Marcel de Haan nu al een groot succes: "Het is belangrijk dat je de belevingswereld van de leerling ziet."

De leerlingen leren om te gaan met een camera, maar ook hun interviewtechniek wordt bijgeschaafd. Docent Wynoudt Bergmans wordt in de nieuwe vlog aan een vragenvuur onderworpen.

"Waarom wilde u docent worden?", vraagt Marijnne Hoogland zich af. "Dat is per ongeluk gebeurd", vertelt Bergmans. "Ik wilde eerst alleen geschiedenis studeren. Maar toen ging ik stage lopen en dat vond ik heel leuk. Het is dus gewoon per ongeluk gegaan. Sommige dingen gaan per ongeluk."

Brutale vragen
Niet alleen vragen over zijn werk, maar ook privévragen zoals hoe het met zijn vriendin gaat passeren de revue. De meiden zijn niet bang om een vraag te stellen. Zo stelde ze in de vorige vlog aan de directeur de vraag of hij wel eens een 'jonko geklapt' (joint gerookt, red) heeft.

De vlog zijn volgens De Haan gelijk een stukje mediawijsheid. De leerlingen leren op deze manier dat alles wat ze publiceren, voor altijd online blijft staan. Ook krijgen ze te maken met online haatreacties. Noha El Bazi: "We willen gewoon onszelf zijn en mensen kunnen dat niet hebben en gaan daar hun mening over geven."

Jaloers
Volgens Noha hebben de leerlingen dan ook twee gezichten: "Je kunt niet online hater zijn en op school aardig doen en ook op de vlog willen. Dat kan gewoon niet." De vloggers gaan er bij zulke reactie van uit dat het om jaloezie gaat en stellen zich positief op. Docent De Haan voegt daar aan toe: "Je zult altijd mensen hebben die dingen niet leuk vinden. Maar als je ziet hoe graag iedereen in beeld wil, dan zie je dat het maar een klein percentage is die het elkaar misgunt."

Op dit moment zijn het alleen leerlingen uit de bovenbouw, maar volgens De Haan is het ook de bedoeling om de nieuwkomers erbij te betrekken, maar 'het is niet zo dat het schoolbreed getrokken gaat worden'. Volgens De Haan is het project dan ook geslaagd als het nooit meer stopt.

BRON NH NIEUWS/ Door Thyra de Groot

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl