Lezing in Het Weefhuis

Gepubliceerd: 20-10-2017 23:10

Lezing in Het Weefhuis

Het Weefhuis in Zaandijk organiseert op 7 november een lezing gehouden door Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van het Singer Museum in Laren.

De lezing heeft als onderwerp de nieuwste tentoonstelling in het Museum Singer Laren, ‘Mooiste Modernisten’, die te zien zal zijn t/m 7 januari 2018. Met ruim 120 schilderijen toont Mooiste Modernisten de bloei van de kunst in de tweede gouden eeuw. De werken zijn afkomstig uit de museumcollectie van Singer Laren, aangevuld met diverse bruiklenen waarvan een aantal uit particuliere collecties die zelden of nooit te zien zijn.

De ontwikkeling in de Nederlandse schilderkunst in de periode 1870-1940 begint met de Haagse School en het Amsterdams impressionisme en loopt uit in vele avant-garde stromingen als het pointilisme, luminisme, kubisme, expressionisme en De Stijl. Het is een periode waarin de economie groeit, de wetenschap en kunsten bloeien: de zogenoemde tweede gouden eeuw. De Nederlandse kunst krijgt weer een eigen gezicht en kent succes tot ver buiten de landsgrenzen. Kunstenaars laten zich niet meer leiden door een opdrachtgever, maar bepalen zelf de inhoud en vormgeving. Vorm en kleur worden belangrijker dan een natuurlijke weergave van de werkelijkheid. Er ontstaat een opvallende trek van kunstenaars van de steden naar het platteland. Daar vinden ze hun inspiratie, in de natuur bij de ‘gewone’ man.

Het Gooi, en Laren in het bijzonder, trekt kunstenaars van naam zoals Jozef Israëls, Albert Neuhuys, Anton Mauve, Bart van der Leck, Jan Sluyters en Leo Gestel. Het is dan ook geen toeval dat het vernieuwde Singer Laren aftrapt met deze tentoonstelling. Aangetrokken door het internationale succes van de Larense schilders vestigt het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer zich kort na 1900 in de Gooise kunstenaarskolonie. Hun nalatenschap vormt de basis voor de Singercollectie en voor deze tentoonstelling.

Maar er is veel meer dan de schilderijen van deze Larense kunstenaars. Zo is er ruim aandacht voor de Amsterdamse impressionisten George Hendrik Breitner en Isaac Israels met werken waarop zij het mondaine Amsterdamse stadsleven vastlegden. Met de ruim 120 kunstwerken biedt Mooiste modernisten een volledig overzicht van het Nederlands modernisme in de schilderkunst.

Heeft u interesse om deze lezing bij te wonen, wees er dan snel bij! De verwachte belangstelling voor de lezingen van Jan Rudolph de Lorm is altijd groot en vanwege veiligheidsvoorschriften kunnen een beperkt aantal bezoekers de lezing bijwonen.
RESERVEREN IS NOODZAKELIJK. Dit is alleen mogelijk via de site Het Weefhuis: http://www.hetweefhuis.nl/lezingen/reserveren-voor-lezingen/ of per e-mail ger_heere @outlook .com.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl