Marcel Boer bevlogen man: zijn nieuwste vogelboek!

Gepubliceerd: 06-12-2021 12:12

Marcel Boer bevlogen man: zijn nieuwste vogelboek!

STREEK – Het is niet zijn eerste boek, en waarschijnlijk ook niet zijn laatste. De in Wormer woonachtige Marcel Boer (80) zit nog vol met schrijfwensen en in zijn nieuwste boek ‘Vogelfamilies van Nederland’ worden 62 vogelfamilies, met daarin 264 vogelsoorten beschreven. Een unieke invalshoek tussen de vele vogelboeken die al zijn verschenen en nog steeds verschijnen. Want zo is de staartmees geen familie van de koolmees, het waarom leest u in zijn boek.

Marcel Boer is niet ‘de eerste de beste’ als het om schrijven gaat, maar volgens hem zelf is dit waarschijnlijk bijzaak, bescheiden en filosofisch als hij is. Meerdere boektitels staan op zijn naam en niet alleen over vogels. Zo schreef hij een boek - zijn eerste - met de titel ‘Eten zonder zorgen’ een boek voor iedereen die ‘de regie over zijn gezondheid wil behouden’, zo staat in een quote op de achterkaft vermeld. Dat is hem zelf overigens goed gelukt. Met zijn ruim 80 jaar is hij nog zeer sportief, heeft geen overgewicht en zal menig tiener op de 1 km zwemmen achter zich laten. Gewoon topfit!

Maar zijn grootste passie ligt toch wel in het bestuderen, enthousiasmeren en publiceren over vogels. Hij heeft het zelfs zover gebracht dat in zijn woonblokstraat op elk bijna elk huis een stern, dit is een soort van meeuw, is afgebeeld.

Voor Vogelbescherming Nederland doet hij al jarenlang vaarexcursies die hij doet vanuit de Bezoekerscentrum de Poelboerderij in het Wormer- en Jisperveld. Deze zijn vooral gericht op vogels. Daar komen mensen van heinde en verre op af en niet voor niks. Marcel is een autoriteit als het gaat om vogelkennis, maar zonder ‘flair’ heeft educatie veelal ook geen impact. Dus omlijst Marcel zijn kennis met wetenschappelijke inzichten en filosofische doordenkers.

Zijn laatste boek is geen ‘keiharde’ vogel determinatiegids want die zijn er al genoeg. Maar toch is dit niet helemaal waar. Door kennis te nemen van vogelfamilies i.p.v. de afzonderlijke soorten, leer je ‘meta’ te kijken naar dieren, in dit geval vogels. Bovendien worden alle vogels in de betreffende familie ook nog eens afzonderlijk beschreven; hun gedrag en bijzonderheden. Geen foto’s of minutieuze tekeningen van details die je allemaal moet onthouden. Nee, eerst beginnen bij het biologische begrip familie. Als je dit inziet en doorziet, dan kun je vanzelf gemakkelijker afdalen naar soorten binnen die familie, wat het boek ook doet. En dit is zeker een nuttige invalshoek, zowel voor de beginnende als de meer gevorderde vogellaar.

Het boek is vanaf 7 december verkrijgbaar, o.a. via uw boekhandel, Vogelbescherming en de KNNV-uitgeverij
https://knnvuitgeverij.nl/artikelen/webshop

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl