Miljoen voor lokale verkeersveiligheids- en fietsprojecten

20-01-2021 15:20

Miljoen voor lokale verkeersveiligheids- en fietsprojecten

STREEK - De verkeersveiligheid en de fietsbereikbaarheid verbeteren. Dat is het doel van de provincie Noord-Holland. In 2020 leverde de provincie een bijdrage van € 10,5 miljoen aan verschillende lokale verkeersprojecten, die de verkeersveiligheid en de fietsbereikbaarheid verbeteren. Door gemeenten en waterschappen is daarmee geïnvesteerd in veiligere wegen, kruisingen en fietspaden. Zaanstad en Wormerland ontbreken daarin.

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Jeroen Olthof vertelt in een verklaring dat de missie in Noord-Holland nul verkeersslachtoffers in 2050 is. "Niet omdat wij denken dat elk ongeval voorkomen kan worden, maar omdat elk slachtoffer er één teveel is.”

Volgens landelijke cijfers wordt het steeds onveiliger op de weg. Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers helaas toe. In 2019 ondertekende de provincie Noord-Holland daarom het landelijke Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. In Noord-Holland werken gemeenten en de provincie samen aan veiligere wegen en verkeersveiliger gedrag.

10 miljoen in 2020
Ieder jaar stelt de provincie Noord-Holland subsidie beschikbaar voor verbeteringen op gemeentelijke wegen en wegen van waterschappen. Daarbij wordt vooral gekeken naar aanpassingen die de verkeersveiligheid verbeteren en/of meer ruimte bieden aan fietsers. In 2020 is de subsidie vooral besteed aan het herkenbaar maken van schoolzones en aan de aanleg van vrij liggende fietspaden, rotondes, verhoogde plateaus bij kruisingen en veilige oversteekplaatsen.

Van de € 10,5 miljoen is bijna € 1 miljoen naar projecten in de Kop van Noord-Holland gegaan. De regio Alkmaar ontving € 3,4 miljoen en West-Friesland ruim € 500.000 euro. € 4,6 miljoen ging naar projecten in de regio Zuid Kennemerland-IJmond en € 1 miljoen naar projecten in de regio Gooi en Vechtstreek. In de opsomming ontbreekt de Zaanstreek. 'Dat komt' aldus Harriët Wijker, de woordvoerder van gedeputeerde Olthof, 'omdat deze verkeerssubsidies bedoeld zijn voor de Noord-Hollandse gemeenten die buiten de Vervoerregio Amsterdam liggen. Zaanstad valt onder de VRA. Overigens heeft de VRA eigen regelingen.'

2021
Ook in 2021 stelt de provincie subsidie beschikbaar voor projecten die de verkeersveiligheid en/of fietsbereikbaarheid in Noord-Holland verbeteren. Deze subsidie kan vanaf 1 februari worden aangevraagd. In totaal is dan € 15 miljoen beschikbaar.

Meer informatie over de subsidieregelingen is te vinden op de website www.noord-holland.nl/verkeerssubsidies.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl