Nieuw streekproduct: Zaansche Molen Chocolade

Gepubliceerd: 13-12-2018 10:12

Nieuw streekproduct: Zaansche Molen Chocolade

ZAANSTREEK - Vereniging De Zaansche Molen en De Euforij Chocolade hebben de handen ineen geslagen voor het maken van een nieuw Zaans product: Zaansche Molen Chocolade. 

Met dit initiatief worden letterlijk heden en verleden in één product samengebracht. Het heden door chocoladefabriek de Euforij die de chocolade duurzaam produceert in Wormerveer, het verleden De Zaanse Molen met het verhaal over de cacaomolens in de Zaanstreek.

De Euforij en De Zaansche Molen richten zich met dit nieuwe product voornamelijk op de toeristische markt. Van iedere verkochte reep gaat een deel van de opbrengst naar vereniging De Zaansche Molen. Die wil zo de ambacht van cacaoproductie in een molen weer zichtbaar maken. Zo wil de vereniging in 2019 in de Bonte Hen proeven doen met cacaoboter slaan. Het CacaoLab Zaans Gedaan is initiatiefnemer bij dit experiment. Het lab geeft demonstraties en workshops ‘van boon tot cacao’.

Cacaomolens
Omdat de cacaomolens belangrijk zijn voor de Zaanse cacao- en chocoladehistorie, hebben zij een prominente plek op de verpakking gekregen. Vier verschillende smaken, met vier verschillende molens. Iedere reep vertelt het verhaal van een cacaomolen uit de Zaanstreek. Zoals het ‘Rad van Avontuur’. Legt men de vier repen naast elkaar, dan is een ‘uitsnede’ van ‘het molenpanorama’ van Frans Mars te zien - het grootste molenschilderij ter wereld.

Wouter Koopdonk, directeur van de Euforij: ,,Met deze samenwerking brengen we de geschiedenis van de chocolade-industrie tot leven. Wij zijn dankbaar de chocolade voor deze mooie gelegenheid te mogen leveren. Een persoonlijk wens komt hiermee uit: steunen van het (cacao) molenerfgoed. Mijn grootvader, een ‘Koger’, werkte mee aan de opbouw van de Zaanse Schans en ik groeide praktisch op tussen de molens. Met het prachtige verhaal van de cacaomolens en onze traditionele recepturen zorgen we voor een kwaliteitsproduct.’

Verkooppunten
De Zaansche Molen chocolade is vanaf heden te verkrijgen in molen De Huisman en het Cacaolab, beiden gevestigd op de Zaanse Schans. In het nieuwe jaar worden het aantal verkooppunten van de chocolade uitgebreid.

Op bijgaande foto Wouter Koopdonk en Isabel Koelewijn van De Euforij, Pauline Gingnagel en Sabien Poutsma van CacaoLab Zaans Gedaan en Peter-Jan van Steenbergen van De Zaansche Molen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl