Paardencoaching met Mama Vita Zaanstad

Gepubliceerd: 23-10-2021 10:10

Paardencoaching met Mama Vita Zaanstad

Wie had dat ooit kunnen denken, dat ik samen met een paard in de bak sta, dit grote, hoge en vooral imposante beestje aai en er zelfs tegen praat? Om met de deur in huis te vallen: ik niet, want eigenlijk ben ik een beetje bang voor paarden. Maar, onverschrokken als dat ik altijd probeer te zijn, ging ik met een open vizier deze uitdaging aan.

Samen met een mooie groep moeders van Mama Vita Zaanstad was ik aanwezig op een overheerlijke verwendag met paardencoaching. Naast de reguliere maandelijkse bijeenkomsten probeert Mama Vita Zaanstad (voor moeders met een kind(eren) met autisme) met enige regelmaat cursussen aan te bieden waarin het in de kracht zetten van deze moeders centraal staat. Dankzij de prachtige donaties van de Rotaryclub Zaandam, Expertisbureau KakesWaal bv en Stichting MOZW hebben wij deze dag kunnen realiseren!

Maar om even terug te komen op dat paardencoaching, hoe werkt dat nu eigenlijk? Ik heb regelmatig de vraag gekregen of het zweverig is. Integendeel, je gaat terug naar de basis van het paard: het instinct. Bij het betreden van de bak vorm je meteen onderdeel van de kudde. Dit zorgt ervoor dat het paard zich op jou richt en jou gaat screenen. Dit is natuurlijk gedrag van het paard en hier wordt tijdens een paardencoachsessie gebruik van gemaakt. Het paard zal immers willen weten wie er de leiding zal nemen in geval van gevaar. En hoe je er op dat moment bij staat fysiek en mentaal. Paarden leven in het hier en nu, en zullen reageren op wat ze op dat moment van jou oppikken.

De moeders stonden om de beurt in de bak met Wessel of Wonder, dit zijn de paarden die worden gebruikt voor de paardencoachingsessie van Paard & Coaching met Zorg. Wessel & Wonder, ja deze twee lieverds hebben echt ons hart gestolen, hebben sterk ontwikkelde zintuigen en reageren op non-verbale lichaamstaal, houding en handelen. Hierdoor kwamen er onderwerpen tijdens de sessie naar boven die wij zelf vaak niet aan zagen komen. Coach Wendy en Nancy hielpen ons de vertaalslag in dit hele verhaal te maken. Door de coaching ontstonden mooie momenten, soms confronterend maar veelal zeer herkenbaar.

En wat is het fijn om als moeder van een kind met autisme een dag zelf in de verwenstand te staan! Want verwend werden we. Naast de paardencoaching kregen wij een heerlijk lunchbuffet verzorgd door de dames van Stichting Nieuw Seizoen, op wiens terrein wij deze dag te gast waren. Deze Stichting vangt jonge vrouwen tussen de 18 en 30 jaar op, die door wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen. Tijdens de opvang in het familiehuis worden zij gecoacht om weer aan de maatschappij deel te kunnen nemen.

Kortom: een dag om niet snel te vergeten!

Liefs Sandra Raino

Meer weten over Mama Vita Zaanstad: https://www.mamavita.nl/ of https://www.facebook.com/mamavitazaanstad

Meer weten over paardencoaching door Paard & Coaching met zorg: https://www.paardencoachingmetzorg.nl

Meer weten over de opvang van jonge vrouwen door Stichting Nieuw Seizoen: https://www.nieuwseizoen.nl/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl