Partijen roepen op tot erkenning Molukse gemeenschap

Gepubliceerd: 25-03-2021 15:03

Partijen roepen op tot erkenning Molukse gemeenschap

ZAANSTAD - Vanavond zal er in het bekende Vragenuurtje naast een vraag van DZ over Verordening Watertoerismebelasting ook een andere vraag zijn uit naam van de PvdA (René Tuijn), CDA (Marc Wit), GroenLinks (Romkje Mathkor) en Christen Unie (Christa Neefjes) een oproep gedaan worden voor erkenning van de Molukse gemeenschap.

Deze week is het 70 jaar geleden dat de Molukkers (KNIL-Ambonezen), loyale militairen aan het Nederlandse leger, naar Nederland werden overgebracht. De ontvangst in Nederland was niet waardig. Naar aanleiding hiervan hebben elf gemeenten een brief gestuurd richting de nieuwe regering. De burgemeesters van Vijfheerenlanden, Woerden, Assen, Breda, Culemborg, Epe, Helmond, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Vught en Zuidplas stellen dat het het nieuwe kabinet zou sieren als tegenover de samenleving erkend zou worden dat de wijze van ontvangst en opvang in Nederland onwaardig is geweest. 


Verder vinden de burgemeesters dat er vanuit het kabinet meer geïnvesteerd zou moeten worden in de Molukse gemeenschap. ‘Hierbij gaat het wat ons betreft om versterking van de Molukse identiteit/cultuur, geschiedenis maar ook om versterking en ondersteuning op sociaal/economisch gebied.’

De brief is - in de ogen van de PvdA, CDA, GroenLinks en Christen Unie - helaas niet ondertekend door de gemeente Zaanstad terwijl er een grote Molukse gemeenschap binnen de gemeentegrenzen bestaat die aandacht en respect behoeft. "

Om deze reden stellen de PvdA, CDA, GroenLinks en Christen Unie de vraag of de gemeente Zaanstad benaderd is om de brief mede te ondertekenen? Of er bereidheid is direct alsnog een brief naar Den Haag te sturen om deze brief te ondersteunen en zich aan te sluiten bij deze oproep? Een andere vraag is hoe het contact met de Molukse gemeenschap in Zaanstad momenteel verloopt . En tot slot ook de vraag welke activiteiten er in Zaanstad worden ondernomen om de banden met de Molukse gemeenschap aan te halen en de waardering te laten zien.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl