Pilot: Koelbaden voor hardlopers Dam tot Damloop

03-09-2019 14:12

Pilot: Koelbaden voor hardlopers Dam tot Damloop

ZAANSTREEK - De organisatie Le Champion gaat als pilotproject tijdens de Dam tot Damloop koelbaden inzetten. Daarmee worden hardlopers die een hitteberoerte krijgen, direct stevig afgekoeld. Dit is onder andere na aanleiding van de dood van twee deelnemers in het verleden en een risicoanalyse.

Voor de pilot is Le Champion een samenwerking aangegaan met het Nederlandse Rode Kruis, het Mobiel Medisch Team (MMT), het Zaans Medisch Centrum, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), het VUmc, de Ambulance Amsterdam en iCoolsport.nl ijsbaden.

Hitteberoerte
Een hitteberoerte kan levensgevaarlijk zijn. Het is ook daarom dat na een risicoanalyse besloten is twee koelbaden neer te zetten bij de slotkilometer en nog eens twee bij de finish. Elk koelbad is gevuld met ijskoud water. Er staat een spoedeisende arts paraat bij elk koelbad.

Het is belangrijk dat de hardlopers met een te hoge lichaamstemperatuur snel afgekoeld raken en ter plekke medische hulp krijgen. Zo sluit je een gang naar het ziekenhuis uit. De zorgverleners moeten bij het constateren van een oververhitte renner direct tot actie komen. Het inzetten van koelbaden, naast de bestaande koelmethoden, levert dan de best mogelijke zorg aldus de initiatiefnemers. Onder leiding van het Radboud UMC worden de ervaringen geëvalueerd en gedeeld met de landelijke expertgroep.

Meer informatie over de koelbaden is te vinden op www.damloop.nl en op www.rodekruis.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl