Schapen hoeden op de Zuiderweg

08-12-2021 12:04

Schapen hoeden op de Zuiderweg

WIJDEWORMER – Je schaapjes op het droge hebben is een bekende uitspraak. Het gezegde slaat op het feit dat een gevaarlijke parasitaire en dodelijke platworm, de leverbot genaamd, alleen kan leven in natte omstandigheden. De leverbot heeft als tussengastheer een zoetwaterslak, de leverbotslak genaamd en die kan natuurlijk niet zonder nattigheid.

Door David Sluis

Maar waarschijnlijk was dit hier niet de aanleiding, deze verhuizing van een kudde schapen. Het is een bekend vermaak op de Zuiderweg, dit verweiden van dieren. Ook koeien zie je regelmatig de gang naar een ander perceel maken. Waarschijnlijk is het ‘oude’ perceel kort gegraasd en hebben de schapen vers gras nodig.

Het leuke is dat de schapen niet gek zijn als je ze observeert. Ze lopen gedwee voor de twee boeren uit, die voor ‘nood’ een emmer voer bij zich dragen om de schapen eventueel te lokken. Het grappige was wel dat bij elke eerst volgende weideopgang de voorste schapen links af sloegen om dan vervolgens van de boer te horen dat ze nog even rechtdoor moesten. Bij de volgende opgang, zelfde verhaal. 


Ik kan mij natuurlijk voorstellen dat vanuit een schapenhoofd geredeneerd, je de ene keer daar naartoe wordt gedirigeerd, en een andere keer weer naar een andere plek, dus gok je maar. Iets wat ik ook waarnam is dat schapen heel hoog kunnen springen. Tijdens het verplaatsen van de schapen sprong er zo nu en dan een schaap omhoog uit de kudde, en deze kwam riant boven de andere schapen uit, echt heel koddig om te zien.

Maar uiteindelijk kom je dan toch uit bij het juiste dammetje over de sloot. En als één schaap over de dam is…

GROENTJES!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl