Topstukken terug in Czaar Peterhuisje

Gepubliceerd: 23-08-2018 8:08

Topstukken terug in Czaar Peterhuisje

ZAANDAM - Het Czaar Peterhuisje verwelkomt op 30 augustus twee topstukken terug in de collectie. Het betreft portretten van tsaar Peter de Grote en zijn vrouw Catharina I. De Russische ambassadeur Alexander Vasilievich Shulgin verricht de officiële onthulling in aanwezigheid van Sanna Munnikendam, wethouder Cultuur. Daarna zijn de topstukken weer dagelijks voor het publiek te zien.

De schilderijen – al sinds 1847 te zien in het wereldberoemde huisje in het centrum van Zaandam – zijn de afgelopen maanden gerestaureerd door Boeijink, Boekel, Van der Knaap. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door de Russische ambassade, Shell en Van Oord.

Tsaar Peter de Grote en zijn vrouw Catharina I brachten in 1717 voor de tweede keer een bezoek aan Zaandam, waarbij ze ook het Czaar Peterhuisje bezochten. Tijdens hun verblijf in ons land lieten ze zichzelf vereeuwigen door portretschilder Arnold Boonen (1669 – 1729).

Als beheerder van het Czaar Peterhuisje kocht kunstverzamelaar Adriaan van der Hoop de schilderijen op een veiling. Na de aankoop schonk hij 170 jaar geleden de werken aan koningin Anna Paulowna, eigenaresse van het Czaar Peterhuisje.

Onderzoek
Kunsthistoricus Jan Six onderzocht de schilderijen onlangs en vermoed dat het kopieën zijn van de portretten die Arnold Boonen in 1717 maakte van de tsaar en zijn vrouw. Mogelijk heeft een leerling ze vervaardigd in het atelier van Boonen. De originele schilderijen van Boonen zijn in 1982 geveild, de huidige locatie is onbekend.

Zie ook www.zaansmuseum.nl en www.czaarpeterhuisje.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl