Twiskemolen in voorjaarskleuren na zeilenwissel

Gepubliceerd: 25-03-2019 16:03

Twiskemolen in voorjaarskleuren na zeilenwissel

OOSTZAAN – Het is traditie: de zeilenwissel op molens aan de hand van de wisseling der seizoenen. En dus klom molenaar Marcel Koop op 21 maart de twaalf meter hoge wieken van de Twiskemolen op om twee van de vier zeilen te wisselen. Twee bruine winterzeilen maakten plaats voor twee lichter gekleurde zomerexemplaren. 

De molenaar zegt het laconiek, met het is geen ongevaarlijk klusje. Een zeil op de juiste manier afspannen op zo’n grote hoogte. ,,Het hoort gewoon bij het vak van molenaar”, zegt hij. ,,Je moet het uiteraard wel doen bij windstil weer. Anders trekt het zeil je als een ballon van de wiek af want je kunt je slecht zekeren bij dit klusje.”

Afspannen
Marcel klimt, voordat het zeil er goed op zit, zo’n vier tot vijf keer op en af de wieken. ,,Je kunt het vergelijken met een matroos die in het wand van een schip klimt naar het topje van de mast. In mijn geval gaat het dan om het bespannen van een zeil dat tussen de 25 en 30 kilo weegt. Ik trek het zeil, dat zich op de grond dan afrolt, aan een touw mee omhoog als ik klim. Het zeil wordt op drie punten definitief vastgemaakt. Het vierde knooppunt wordt gebruikt om het zeil op- of af te rollen. Als de avond valt, moet je de zeilen altijd weer oprollen. De truc is afspannen zonder plooien of vouwen zodat er geen last is van rare windturbulentie.”

Traditie
De zeilenwissel is inmiddels traditie en geen noodzaak meer. ,,Vroeger was er sprake van bruine winterzeilen omdat ze sterker waren dan de lichtere zomerzeilen. Ze waren beter bestand tegen vorst en zware stormen. Inmiddels zijn ook de zomerzeilen van dusdanige kwaliteit dat ze daartegen kunnen.”

Kleuren
Marcel Koop houdt echter de traditie levend. Hij wisselt de zeilen, zoals generaties molenaars hem voorgingen, aan de hand van de seizoenen. In de winter hebben de wieken allemaal een bruin zeil. In het voorjaar worden er twee lichtere exemplaren opgezet, zoals nu het geval is. In de zomer zijn ze alle vier licht van kleur. En in de herfst draaien de wieken weer met twee bruine exemplaren en twee lichtgekleurde.

De achtkante, met riet gedekte grondzeiler tussen Landsmeer en Oostzaan in recreatiegebied Het Twiske (te vinden aan het Luijendijkje) staat er zo weer ‘lenteklaar’ bij. En nu maar hopen op een mooi voorjaar!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl