Uit de raad

Gepubliceerd: 04-09-2020 8:09

Uit de raad

ZAANSTAD - Als er door politici gesproken is in het kader van de gemeenteraad en college is de vaste rubriek 'Uit de raad' een logisch gevolg. Zeker als er sprake is van een overvolle agenda. Daarom nu berichten uit de raad van 3 september.

Steun Culturele instellingen
Na een aantal Zaanstad Beraad was het donderdag tijd voor de eerste echte raadsvergadering in Zaanstad. Lang is gesproken over het voorstel van het college om het Zaantheater, Filmhuis de Fabriek, het Zaansmuseum en de Groote Weiver te ondersteunen omdat de inkomsten sterk te leiden hebben onder de gevolgen van de Corona epidemie.

Ton Brekelmans (POV) was fel tegenstander omdat in zijn optiek de genoemde instellingen voldoende vet op de botten hadden en niet meteen zouden omvallen. Het overgrote deel van de andere partijen had weliswaar waardering voor het speurwerk van Brekelmans maar ging niet mee in de voorstellen om de instellingen voorlopig hun eigen broek op te laten houden.

De cijfers die zijn gebruikt om het voorstel van het college op te stellen waren al in mei van dit jaar aangeleverd. Daarbij was uitgegaan dat ook de rest van het jaar erg slecht zou uitpakken. Inmiddels is helder dat het met name bij de Groote Weiver allemaal wat minder slecht uitpakt als waarvoor werd gevreesd. Reden voor deze instelling om het verzoek terug te trekken.

De instellingen zullen later dit jaar moeten aantonen hoe groot de schade als gevolg van Corona is. Ook voor de kleinere instellingen en verenigingen zijn middelen beschikbaar om ze te ondersteunen want niemand in de raad wil dat het culturele klimaat in de stad als gevolg van Corona gaat verschralen.

Bestemmingsplan Nauerna
Met de nodige mitsen en maren is de raad van Zaanstad donderdag akkoord gegaan met de vernieuwing van het bestemmingsplan voor Nauerna. Pas op de dag zelf is ruim 150 pagina’s aan toelichtingen aangeleverd, te veel om serieus te kunnen beoordelen volgens een aantal partijen.

Het boek van Nauerna is nog lang niet dicht, er komt nog een onderzoek van het RIVM over de effecten van de afvalstort op de omgeving. De onderafdichting is op verschillende plaatsen lek omdat er veel meer vuil is gestort als waar eerder rekening mee is gehouden. Daarnaast is de vraag of Afvalzorg akkoord gaat met het bestemmingplan, ze hebben aangegeven in beroep te zullen gaan.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl