Uit de raadsvergadering van Zaanstad van 14 oktober 2021

Gepubliceerd: 15-10-2021 12:10

Uit de raadsvergadering van Zaanstad van 14 oktober 2021

ZAANSTAD - Vuurwerk in de raadszaal. Met een beetje inbeeldingsvermogen zou je de vergadering van donderdag zo zelfs kunnen omschrijven. De discussie daarover leidde er later in de vergadering zelfs toe dat interim-raadsvoorzitter Ruud Pauw (achter het naambordje van Jan Hamming) zijn collegae nadrukkelijk opriep het 'ff netjes te houden'. Eerder had Rob Karst bij het behandelen van het vragenuurtje zijn verbazing al uitgesproken over de de 'slechts' 23 minuten die beschikbaar waren om de 44 vragen te behandelen. Kortom: het werd weer een gevarieerde avond.

 Inspraak over het vuurwerkverbod
Op de agenda van de raadsvergadering die donderdagavond is gehouden stond de behandeling van het voorstel van de Partij van de Dieren, Groen Links en Rosa om in navolging van de afgelopen jaarwisseling een vuurwerkverbod in te stellen. Een aantal handelaren in vuurwerk maakte gebruik van de mogelijkheid om in te spreken en hun bezwaren kenbaar te maken. De dames in kwestie gaven aan het betuttelend te vinden, het voorstel zou de lol van de jaarwisseling wegnemen en natuurlijk een negatief effect op hun omzet hebben. Men was duidelijk 'not amused' over dit voorstel en ziet het als drammen van de indienende partijen.

Het verbod rond de jaarwisseling 2020/2021 is ingesteld om de druk op de zorg niet nog verder toe te laten nemen met vuurwerkslachtoffers, de bezwaarmakers verwachten rond de jaarwisseling 2021/2022 een lagere bezetting van de ziekenhuisbedden als gevolg van Corona waardoor de zorg de eventuele vuurwerkslachtoffers aan zou moeten kunnen.

Bij de behandeling van het voorstel in de raadsvergadering, later op de avond gehouden, bleek dat de indieners van het voorstel niet konden rekenen op brede steun uit de raad. Na een stevige discussie over het nut en de noodzaak van een eventueel verbod maakten de tegenstanders de voorstanders uit voor minder mooie zaken. Uiteindelijk heeft het voorstel het dus niet gehaald.

Standplaatsen ambulante verkoop
In de raadsvergadering van donderdag is een voorstel van Democratisch Zaanstad, de VVD en de Partij voor Ouderen en Veiligheid behandeld over het beleid rondom de standplaatsen voor ambulante verkoop. Het gaat daarbij om bloemenstallen, oliebollenkramen en viskramen op verschillende plaatsen in de gemeente met uitzondering van het centrum Zaandam. Ter toelichting op dit punt heeft de heer Willem Arends gebruik gemaakt van de gelegenheid om in te spreken omdat hij keer op keer een andere plek moet zoeken om zijn verkoopkraam neer te kunnen zetten. Een eventuele positieve besluitvorming heeft voor de heer Arends geen zin meer want hij heeft inmiddels zijn kraam verkocht.

Het voorstel komt in een later stadium terug om in de raad te worden besproken.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl