Verlenging preventief fouilleren centrum Zaandam en Poelenburg

Gepubliceerd: 28-06-2019 11:06

Verlenging preventief fouilleren centrum Zaandam en Poelenburg

ZAANSTAD - Het centrum van Zaandam, inclusief Russische Buurt, en Poelenburg zijn komend half jaar aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit was het laatste half jaar ook het geval. Dit betekent dat de politie tijdens deze periode de mogelijkheid heeft om mensen in dit gebied preventief te fouilleren.

Afgelopen maanden hebben enkele ernstige verstoringen van de openbare orde plaatsgevonden in de stad waarbij onder andere wapens zijn gebruikt. De gemeente wil zoveel mogelijk een einde maken aan deze vormen van ernstig geweld en heeft daarom besloten om de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied te verlengen.

Controles
Het afgelopen half jaar zijn op verschillende dagen elf acties gehouden. In totaal werden in de veiligheidsrisicogebieden 1261 mensen gecontroleerd en 441 voertuigen doorzocht. Daarbij werden 35 wapens aangetroffen waarvan het merendeel - namelijk 65% - steekwapens. De acties leverden in totaal 25 arrestanten op, waarvan 15 (70%) de Wet Wapens en Munitie (WWM) betrof.

Aanwijzing voor een half jaar
Het besluit treedt in werking op 26 juni en is tot en met 2 januari 2020 van kracht. De verwachting is dat een aanwijzing van deze gebieden noodzakelijk is om het risico van (vuur)wapenbezit en -gebruik terug te kunnen dringen. Na deze periode volgt een evaluatie.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl