Verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden

Gepubliceerd: 10-01-2020 17:01

Verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden

ZAANSTAD - De landelijke overheid wil verplichten dat bijstandsgerechtigden verplicht een tegenprestatie moeten leveren om recht te houden op de volledige uitkering. Hierover zijn een aantal vragen gesteld door de PvdA, Groen Links en de SP. Deze vragen werden besproken in de afgelopen gemeenteraadsvergadering.

Wethouder Groothuismink heeft de Zaanse aanpak ‘Werken of meedoen’ toegelicht. Het is belangrijk dat een burger mee blijft doen. Hetzij via werk, hetzij via een andere vorm van dagbesteding. Daarbij wordt uitgegaan van maatwerk dat volgens de wethouder werkt.

Deze aanpak mag dat resultaat opleveren, het is wel intensief en kost dus (veel) geld. In de praktijk komt er geen verplichte tegenprestatie aan te pas. Alle uitkeringsgerechtigden werken mee in het aangeboden traject.

Staatssecretaris Van Ark is in gesprek met diverse gemeenten over de ervaring van de begeleiding van uitkeringsgerechtigde. Dat gesprek gaat de wethouder graag aan maar gelooft in de huidige aanpak die goede resultaten oplevert.

Vraag van met name de rechtse partijen in de raad is waarom er, ondanks de inspanning van de gemeente, een (beperkt) deel van de uitkeringsgerechtigden niet aan de slag wil. Volgens de SP komt dit doordat een deel van hen niet in staat zou zijn om te werken. 

De VVD kwam met een voorbeeld waarin een bijstandsgerechtigde dacht niet in staat te zijn om te werken, maar nu inmiddels aan de slag is waarbij het bovendien veel beter met de persoon gaat.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl