Versnellen woningbouw met steun provincie

Gepubliceerd: 10-12-2020 16:12

Versnellen woningbouw met steun provincie

STREEK - Sinds twee jaar zet de provincie Noord-Holland zo’n 90 experts in die gemeenten helpen bij het versnellen van de woningbouw. Met deze zogenoemde flexibele schil kunnen 31.000 woningen in de provincie vlotter gebouwd worden. Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen) komt uit onze streek is blij dit gebaar te kunnen maken.

Van de beschikbaar gestelde capaciteit maken inmiddels twaalf gemeenten gebruik t.w. Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Den Helder Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad.

Mede dankzij de bijgeschakelde experts staat door de extra inzet de Kogerveldwijk in Zaanstad aan de vooravond van een transformatie, met in totaal 2.500 nieuwe woningen en een vernieuwing van de infrastructuur en de openbare ruimte. Voor dit project zijn extra inhuurkrachten beschikbaar dankzij co-financiering van de flexibele schil.

Gemeenten kunnen aankloppen
Tot 2040 worden er in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatadaptief en goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt ingezet op (nieuw-)bouw binnen al bebouwd gebied. Gemeenten hebben voor deze grote opgave niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis, met het risico dat geplande woningbouwprojecten vertragen.

Tijdelijk extra hulp bij bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures staat gemeenten bij om projecten te kunnen versnellen. Daarom worden de komende periode extra voorstellen uitgewerkt om inzet van de experts via de flexibele schil nog effectiever te maken.

In het zuiden van de provincie gebeurt dit in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en Flevoland.

Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): “Ik ben blij dat de inzet van kennis en ervaring waar dat nodig is bijdraagt aan de versnelling van bouwprojecten in de provincie. De grote hoeveelheid bouwplannen brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee waar soms een helpende hand geboden is. Die reiken wij hen graag aan.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl