Visueel eerbetoon aan mensheid

Gepubliceerd: 01-06-2021 9:06

Visueel eerbetoon aan mensheid

STREEK - Het is voor fotograaf Ruben Timman een drukke tijd. Na de ellende van de gestolen materialen kijkt hij nu vol verlangen uit naar de opvallende metamorfose die zijn Museum of Humanity in Zaandam zal ondergaan van 25 tot en met 27 juni. De operatie kent als titel 'Let's Face It' waarin de mensen (de meesterwerken) van heel de wereld buiten te bewonderen zullen zijn.

Dit 'Let’s Face it!' is geïnspireerd op het Inside Out project van de Franse kunstenaar en fotograaf JR. Hij plakt overal ter wereld grote zwartwit portretten op gebouwen. Timman: “Het eindresultaat zal spectaculair zijn. Honderden prachtige mensen. Schouder aan schouder. Op afstand en toch intens verbonden, juist na deze vreemde tijd van afstand houden.”

Tijdens Let’s Face It! worden er honderden portretten van deelnemers aan de actie op de buitenmuren van het gebouw geplakt. Het eindresultaat vormt een visueel eerbetoon aan de mensheid. “Zo geven we een positief statement van verbondenheid ná dit jaar van afstand houden, onzekerheid en negatief nieuws.”

Op het Hembrugterrein in Zaandam staat Museum of Humanity. Hier toont fotograaf Ruben Timman een deel van zijn collectie met portretten van mensen van over de hele wereld. Hij wil mensen inspireren de schoonheid en waarde van ieder mens te gaan zien. Om die overtuiging een spectaculair gezicht te geven, gaat Timman met zijn team de buitenmuren van het gebouw inpakken met grote portretten afgedrukt op posters. De foto’s worden gemaakt van de honderden deelnemers aan Let’s Face It!

Behangplaksel en kwasten
De posters van ruim een meter per stuk worden in hetzelfde weekend geprint en opgeplakt op het gebouw. Gewapend met behangplaksel, kwasten en een hoogwerker krijgt zo elke portret een mooie plek op het gebouw. “Deelnemers registeren zich vooraf online en komen verspreid over de drie dagen. Buiten het museum fotograferen we de deelnemers één voor één in ruime studiotenten met meerdere fotografen. Zo zorgen we ervoor dat alles coronaproof zal verlopen,” aldus Ruben Timman.

Vernieuwde collectie
Tijdens de actie gaan ook de deuren van Museum of Humanity voor het eerst weer open voor deelnemers. Om een frisse start te maken, is een groot deel van de bestaande collectie in het museum vervangen. “Er komen prachtige nieuwe ‘meesterwerken’ te hangen en dus kunnen ook onze trouwe bezoekers hun ogen weer gaan uitkijken in de rauwe vervallen setting,” licht de fotograaf toe. “Ook lanceren we tijdens dit feestelijke weekend een nieuwe droom, maar daar kan ik verder nog niets over zeggen.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl