Volop activiteiten tijdens Zaanse Molendag

Gepubliceerd: 25-09-2019 7:09

Volop activiteiten tijdens Zaanse Molendag

ZAANDAM – Burgemeester Tange van Wormerland trapt op zaterdag 28 september de Zaanse Molendag af. Alle molens van de Zaansche Molen zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Ook molen de Paauw in Nauerna en molen de Vlijt in Oostzaan zijn deze dag open van 11.00 tot 16.00 uur.

Bij de aftrap om 10.00 uur zal burgemeester Tange bij meelmolen de Koker in Wormer een nieuwe roede insteken. De koker kan vanaf dat moment weer draaien.

De Ooievaar
Er zijn verschillende activiteiten in en rond de molens. Molen de Ooievaar is vanaf 10.00 uur te bezoeken via een bootverbinding vanaf De Bleeke Dood in Zaandijk. De molen is geheel gerestaureerd en draait volop als er genoeg wind is. De Ooievaar staat aan het D. Sonoyweg 19.

De Schoolmeester
Papiermolen de Schoolmeester is al meer dan 300 jaar ononderbroken in bedrijf en dat zal op 28 september niet anders zijn. Op deze dag is er te zien hoe papier wordt geschept én is de papiermachine uit 1877 in werking te zien. Kinderen kunnen een molentje bouwen van Zaansch Bord, het papier van de molen. Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop geven workshops boekjes maken met omslagen van Zaansch Bord. Aanschuiven kan als er een plaatsje vrij is (minimaal twaalf jaar). De Schoolmeester staat aan het Guispad 3 in Westzaan.

Lettergieten
Op loopafstand vanaf de Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten in 1983. Hier wordt gedemonstreerd hoe het proces van loden letters gieten verloopt.

Vaartocht
Bij pelmolen het Prinshof in Westzaan bestaat de mogelijkheid om de boot te nemen naar de Schoolmeester. Met één van de drie koolvletjes wordt er gevaren tussen de Schoolmeester, het Prinshof en de Jonge Dirk. Kaarten voor deze vaartocht zijn tussen 10.00 en 16.00 uur te koop bij de Schoolmeester.

Voor meer informatie: https://zaanschemolen.nl/project/zaterdag-28-september-zaansche-molendag-2/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl