Vuurwerkoverlast en vernieling weer begonnen

Gepubliceerd: 23-11-2021 10:11

Vuurwerkoverlast en vernieling weer begonnen

ZAANDAM – Vuurwerkverbod of niet: het illegale vuurwerk is niet uit te roeien. Explosies alsof je in de frontlinie van een oorlogsgebied staat. Het Trefplein is al jaren doelwit van vandalen. De vraag is wanneer dit eens stopt en - misschien nog belangrijker - waar zijn de verantwoordelijke ouders en hoe zit het met de handhaving?

Het beeld. Een gemolesteerde prullenbak, de rode voorkant ligt midden op het plein. Hier is zeer zwaar vuurwerk gebruikt. En niet voor het eerst. Maar wanneer voor het laatst vraag je je af? Vorig jaar kwam het nog tot een handgemeen met buurtbewoners die de overlast spuugzat waren. Brandstichting, fascistische uitingen zoals hakenkruisen, een uitgeblazen pui van de sporthal, andere vernielingen aan de sporthal, teveel om op te noemen.

Het is terreur van jongeren die doelbewust de boel willen ontzetten en de maatschappij op kosten jagen, ieder jaar weer. De Zaanse politiek heeft hier al vaak aandacht voor gevraagd, maar het probleem duurt voort, zo blijkt.

Handhaving is hier primair verantwoordelijk voor. Maar ja, dan heb je er bijna een “nachttaak’ aan. Maar daar aan vooraf gaat de sociale omgeving van de ‘hang’ jongeren zelf. Hoe komen zij aan het vuurwerk en waar bewaren ze dit? Is dit met of zonder medeweten van ouders?

We belden met Sebastiaan Hoek, woordvoerder van burgemeester Hamming die over de openbare orde en veiligheid gaat. Hoek erkende dat dit een slepend probleem is, maar zeker niet het enige. Zaken als wapenbezit onder jongeren, drugs, knokpartijen behoren daar ook toe.

Recent is naar de raad een aantal beleidsdocumenten toegestuurd waaronder het: Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Hierin staat centraal, het tegengaan van overlast van jeugd en aanpak van ondermijnende criminaliteit. 


Speerpunten hierin zijn o.a.:
· Handhaven op het alcohol- en verblijfsverbod in het Burgemeester t Veld park tijdens de zomermaanden.
· Creatief doelgroep gericht en daadkrachtig overlast bestrijden. O.a. door het hanteren van pre-mediation in de buurten Poelenburg en Zaandam Oost.
· Aanpak overlast jeugd(groepen) op het gebied van veiligheid en gezondheid
· Aanpak Ondermijning

Of hier het probleem rondom de Tref mee wordt opgelost is hierin niet duidelijk. De inzet van (jeugd) BOA’s is niet namelijk niet uitputtend. Maar er worden ook andere oplossingsrichtingen gezocht en benut.

Met de slogan “In actie om jongeren te laten werken aan hun dromen” is het Implementatieplan Back on Track naar de gemeenteraad gestuurd. Dit is de zachtere kant van de aanpak. 

Uit het document:
“Daarbij valt te denken aan intensieve coaching-trajecten van risicojongeren, een trainingsprogramma voor professionals en het realiseren van een goed vangnet voor gezinnen. Ook spelen scholen een belangrijke rol in de aanpak. Daarbij valt te denken aan extra voorlichting op PO en VO scholen over trends zoals wapenbezit, sexting en drugsgebruik, maar ook scholen langer open stellen om te dienen als ontmoetingsplek voor jongeren en ouders. Als laatste staat de digitale (leef)wereld van de jongeren binnen het project centraal, onder andere door hier met jongeren via jongerenpanels over in gesprek te gaan en een communicatiecampagne op te zetten die aansluit bij de belevingswereld van de jongeren en hun ouders.”

Binnenkort zal e.e.a. in de raad worden doorgesproken. René Tuijn, fractievoorzitter van de PvdA in Zaanstad, laat desgevraagd weten dat de wens er wel is om meer BOA capaciteit in te zetten, maar dat er gewoon geen geld voor is (te vinden).

We gaan zien wat de komende maand gaat brengen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl