Yvonne de Graaf en Zaanse geschiedenis

26-07-2021 15:00

Yvonne de Graaf en Zaanse geschiedenis

STREEK - Op de scholen wordt als vanzelfsprekend de geschiedenis in de lessen behandeld. Ook Yvonne de Graaf (4 februari 1953) heeft dat ooit mee mogen maken en ervan genoten. ‘Maar over de Zaanse geschiedenis spreekt men eigenlijk nog altijd zelden. En daarom heb ik een boek geschreven volop sociale en educatieve aspecten door de ogen van de jeugd.’ Haar boek ‘Annabel, Sarah en Jacco op de Zaanse Schans’ zal 17 september gelanceerd en gepresenteerd gaan worden.

De wieg van de schrijfster stond ooit in de Parkstraat. Midden in Zaandam. Aansluitend woonde zij in de Vergiliusstraat en ook jarenlang in de Rosmolenbuurt. Al snel wist Yvonnen wat haar doel was. De mensen in haar omgeving helpen en bijstaan. Ongeveer tegelijkertijd ontdekte zij haar schrijfkwaliteiten. Zij publiceerde jarenlang haar verhalen op de pagina’s Zaanse Wijken in Nieuwsblad De Zaankanter. In die periode verschenen ook haar eerste boeken die zij met veel plezier en succes aan de man en vrouw uit te brengen.

Inmiddels woont zij alweer een aantal jaren in Wormer. Ook daar toont zij belangstelling voor velen en raakte zij geïnspireerd door haar omgeving. Dat gebrek aan Zaanse geschiedenis op de scholen inspireerde haar tot het schrijven van een nieuw boek. En het bleef niet alleen bij schrijven. Ook verzorgde zij de talrijke illustraties in het boek.

Een kinderboek geschreven door een volwassene, dan kan het niet anders of er staat veel autobiografische tekst in. Dat blijkt ook zo te zijn. Haar eigen gelukkige jeugd is er in verwerkt, maar ook de talrijke ervaringen uit haar leven hebben op deze manier een plek gekregen. Het geheel is daardoor een uiterst lezenswaardig geheel geworden dat ook nog eens leuk om te zien is.

Het boek, inmiddels haar vijfde, gaat over twee gezinnen die totaal verschillend zijn. De kinderen uit die gezinnen spelen samen in een straat waarin van alles te doen is. De school waar de kinderen naar toe gaan is in dezelfde straat gevestigd als waar zij wonen. Jacco is het buurjongetje en afkomstig uit Indonesië. Hij is geadopteerd door twee vaders. Het begin van een mooi en warm beschreven verhaal waarbij de Zaanse Schans de centrale spil vormt.

Bestellen van het boek kan via de uitgever boekscout.nl maar ook via de Facebookpagina van Yvonne en via een mail aan haar adres ymdeg1953@outlook.com

De opbrengst van het geheel zal door Yvonne worden geschonken aan sport- en speeltuinvereniging Theresia in Zaandam. In hun clubgebouw De Struik zal het boek 17 september om 16.00 uur worden gepresenteerd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl